In veel gezinnen wonen huisdieren. Nu jullie gaan scheiden heeft dat ook gevolgen voor je hond, kat of cavia. Er moeten goede afspraken gemaakt worden. Dit kan één van de ingewikkelde keuzes zijn die je moet maken. Wie gaat er voor het huisdier zorgen? Moet er een omgangsregeling komen en hoe ziet dat eruit?
Van wie is het huisdier?
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het huisdier van jullie beiden. Jullie moeten een keuze maken wie de eigenaar wordt. Het is goed om over een aantal zaken na te denken. Wie heeft de beste band? Wie heeft de meeste tijd? Waar is genoeg ruimte? Wie kan het financieel betalen? En wat is het beste voor jullie huisdier zelf? Dit zijn allemaal factoren die meespelen in de afweging.
Ben je getrouwd na januari 2018 en hebben jullie gekozen voor ‘beperkt gemeenschap van goederen’? Was je hond voor het huwelijk van jou? Dan blijft dat ook zo.
Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden of je hebt een geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden. Dan geldt wat van jou is, is van jou. Staat het huisdier op jouw naam en heb jij het betaald? Dan is het dus van jou.
Emotionele band
Wat nou als het dier niet van jou is? Is er een mogelijkheid toch in contact te blijven? Dat is er zeker. Als je kunt aantonen dat het dier deel heeft uitgemaakt van het gezin, dat je ervoor hebt gezorgd en daardoor een hechte emotionele band hebt ontwikkeld. Dan maak je veel kans om je huisdier een aantal uren of dagen te blijven zien.
Omgangsregeling
Het huisdier is van jullie allebei. Wat nu? Een huisdier wordt voor de wet gezien als object. Net als je kast en je bed die je moet verdelen, moet je ook kiezen wie het huisdier krijgt. Er is geen omgangsregeling voor dieren als voor je kinderen, maar je kunt wel met een mediator in gesprek gaan. Je schrijft je dier bij één van de twee in op het woonadres en maakt afspraken hoe vaak de ander hem ziet. Je kunt het zien als een soort verblijfsco-ouderschap net als bij de kinderen.
Je kunt het beestje ook meenemen in de omgangsregeling die jullie voor de kinderen hebben afgesproken. Dit is fijn voor de kinderen, hierdoor hoeven ze hun dier niet te missen en is er ook genoeg aandacht voor het huisdier zelf.
Maar denk ook na over het belang van het beestje. Veel dieren zijn gevoelig voor spanningen in huis. Daarnaast zijn sommige dieren heel erg gehecht aan één plek. Denk aan bijvoorbeeld katten. Die vinden het vaak minder fijn om te wisselen van plek dan een hond.
Alimentatie en kosten huisdier
Als je je huisdier krijgt, dan moet je de helft van de waarde van het dier terugbetalen aan je ex-partner. Daarnaast kunnen de kosten soms flink oplopen. Daarom moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van jullie huisdier. Denk hierbij aan de rekeningen bij de dierenwinkel en de dierenarts. Bij het bepalen van de partneralimentatie is het mogelijk om deze kosten hierin mee te nemen.