fbpx Skip to content

En dan?

Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. Dat zal geen makkelijke beslissing zijn geweest. Er gaat de komende tijd veel op jullie af komen. Uit elkaar gaan heeft impact op jullie, de kinderen en de omgeving. Het is vaak verdrietig, maar soms is het ook een opluchting. Zorg dat jullie samen de rust vinden om alles goed te regelen. 

Een scheiding gaat door verschillende fases. Hoe vertel je de kinderen dat jullie uit elkaar gaan? Wat moet je allemaal regelen? Is er ook begeleiding of hulp voor kinderen als zij moeite hebben met jullie scheiding? En hoe gaat dat in de toekomst? Misschien komt er wel een nieuwe partner in beeld? In onze Meest Gestelde Vragen wordt er antwoord gegeven op deze vragen. Je leest er tips en ervaringen van ouders die hetzelfde hebben meegemaakt als jullie nu.

Uit elkaar gaan, en de stappen die iedereen doorloopt.

Hoe vertel je het?

Hebben jullie samen de beslissing genomen om uit elkaar te gaan? Of moet je het je partner nog vertellen? Jouw partner is de eerste die jouw beslissing moet horen. Geef je partner de ruimte om deze mededeling te verwerken. Het heeft vast een grote impact. 

Hoe vertel je een kind dat je uit elkaar gaat?
Dit is waarschijnlijk de moeilijkste en tegelijkertijd de belangrijkste stap. Jullie moeten de kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Door dit goed voor te bereiden, voorkom je emotionele schade.  

Andere ouders geven tips: hoe vertel je jullie kinderen dat jullie uit elkaar gaan?

Vertel het de omgeving
Familie, vrienden, collega’s en/of teamgenoten moeten ook op de hoogte zijn van jullie scheiding. Dit is niet makkelijk om te vertellen, maar het geeft duidelijkheid voor iedereen. Voor jullie zelf en de kinderen. 

Zorg dat er op school ook aandacht is voor de nieuwe situatie. Een school is een veilige plek voor jullie kinderen. Villa Pinedo heeft een mooie video gemaakt over wat een leraar voor jullie kinderen kan betekenen.

Willen jullie meer weten over de gevolgen
van uit elkaar gaan voor kinderen?

Vraag een broer, zus of vriendin om jouw vertrouwenspersoon te zijn. Vaak is het fijn om met één persoon alles te delen. Deze persoon kan je ook helpen om te reflecteren. Soms zie je door al het verdriet niet meer wat de realiteit is.

Uit het rapport Scheiden... en de kinderen dan?

We zijn in Nederland onvoldoende ingericht op scheiden. Er is veel schaamte, schuld en gevoel van falen. Relatieproblemen spelen zich doorgaans achter de voordeur af, maar bij een scheiding sta je opeens in het volle licht en kan de hele wereld meekijken. Een scheiding is een ‘life event’, waarschijnlijk zelfs ‘de grootste reorganisatie van je leven’. Het zou bespreekbaar moeten zijn dat je hulp nodig hebt om deze moeilijke tijd door te komen.

test

Uit elkaar gaan

Jullie hebben de kinderen en de omgeving verteld dat jullie uit elkaar gaan. Nu moet er de komende tijd veel geregeld worden. Belangrijke beslissingen gaan jullie nieuwe toekomst bepalen. Begin bij het begin. Wat is er allemaal nodig aan papierwerk en documenten? Een handig overzicht vind je hier.

Op het internet staat veel informatie over alles wat je moet regelen bij een scheiding. Wij hebben dit gebundeld tot een checklist. De checklist gaat jullie helpen om overzicht te krijgen en alles zo goed mogelijk te regelen.

Willen jullie een overzicht
van alles wat je moet regelen?

Hulp bij uit elkaar gaan

Uit elkaar gaan is een lastig proces. Jullie moeten veel regelen en soms moeten er moeilijke beslissingen genomen worden. Je wilt het beste voor de kinderen én voor jezelf. Als jullie hier samen niet uitkomen, is het goed om hulp te vragen. Dat is heel normaal in deze moeilijke tijd. 

Hulp van de omgeving
Voor de omgeving zal het misschien ook lastig zijn dat jullie uit elkaar gaan. Vaak willen ouders, broers, zussen en goede vrienden helpen in deze moeilijke periode. Misschien ken je iemand die ook is gescheiden? Het is fijn om aan diegene tips te vragen. Hij of zij heeft vaak met dezelfde vragen en dilemma’s geworsteld als jij nu.

Hulp van een advocaat of mediator
Het is slim om hulp van een advocaat of mediator in te schakelen. Zij hebben veel ervaring met het scheidingsproces en alles wat geregeld moet worden. Dit helpt om jullie scheiding soepel en sneller te laten verlopen. 

  • Kunnen jullie samen goed afspraken maken? Dan kunnen jullie zelf de afspraken maken, een mediationtraject starten of een gezamenlijke advocaat inschakelen. De mediator/ advocaat gaat samen met jullie om tafel om alle afspraken te maken.
  • Lukt het niet om samen afspraken te maken? Dan moet je beide een eigen advocaat inschakelen. Jouw advocaat zal jouw belangen behartigen en doet er alles aan om er zo goed mogelijk uit te komen.

Hulp bij jullie in de buurt

In de regio Hart van Brabant biedt elke gemeente de mogelijkheid aan ouders om advies en ondersteuning bij de scheiding te krijgen. Bijvoorbeeld als je twijfelt. Als je extra begeleiding voor de kinderen wilt (wat overigens een aanrader is). Of als jullie er samen niet meer goed uit komen.

Wil je weten hoe je in contact komt met een iemand in jouw gemeente?

Ouderbijeenkomsten

De Ouderbijeenkomsten geven je meer inzicht in het soms moeilijke verloop van een scheiding, hoe er snel conflicten kunnen ontstaan en wat dit voor kinderen betekent. Je ontmoet hier ook andere ouders die uit elkaar gaan. Je kan leren van elkaars verhalen en krijgt praktische tips. De Ouderbijeenkomsten zijn zowel online als fysiek.

Online hulp

Chat of bel eens met een hulpverlener van MIND Korrelatie. Soms is het fijn om aan een onbekend persoon je hart te luchten.

Na de scheiding

Je blijft samen ouder 
Jullie zijn uit elkaar, maar blijven samen ouders. Kinderen hebben recht om beide ouders te blijven zien. Iedereen moet wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Vooral voor kinderen is dit lastig. Geef het de tijd en blijf op de kinderen letten. Een goede communicatie tussen jullie is belangrijk. Praat bijvoorbeeld nooit negatief over elkaar in het bijzijn van de kinderen. Hoeveel fouten de ander ook maakt volgens jou, de kinderen houden van jullie allebei. 

Verwerken
De eerste periode na de scheiding wordt vaak ervaren als een rouwproces. Iedereen verwerkt verlies op zijn eigen manier. Je moet afscheid nemen van het oude leven. 

Nieuwe partner 
Na de scheiding komt er een tijd dat jullie gaan nadenken over een nieuwe partner. Het is voor de kinderen heel spannend als er iemand nieuws in hun leven komt. Een nieuw gezin vormen kost tijd. Iedereen moet wennen aan de nieuwe gezinssituatie.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!