Hulp in de buurt
In regio Noordoost-Brabant biedt elke gemeente de mogelijkheid aan ouders om advies en ondersteuning bij de scheiding te krijgen. Bijvoorbeeld als je twijfelt. Of als je extra begeleiding voor de kinderen wilt (wat overigens een aanrader is). Of als jullie er samen niet (meer) uitkomen.
Hieronder lees je hoe je in contact komt met een beroepskracht in jouw gemeente.
Woon je in de gemeente Bernheze en zoek je informatie over scheiden, heb je vragen, of wil je hulp?
Dan kun je terecht bij Centrum Jeugd & Gezin (CJG):
Telefoon: 088 374 25 26
E-mail: info@centrumjeugdengezin-maasland.nl
Het CJG is iedere werkdag van 9.00 – 17.00 uur bereikbaar.
Je kunt voor vragen over scheiden en alles wat daarbij komt kijken ook contact opnemen met onze integrale toegang Wegwijzer:
Telefoon: 0412 458 888
E-mail: wegwijzer@bernheze.org
Of loop van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur zonder afspraak binnen bij Wegwijzer in het gemeentehuis van Bernheze.
Adviespunt scheiding
Wanneer je overweegt om uit elkaar te gaan of te gaan scheiden, komt er veel op je af. Om je verder te helpen is er bij Dorpsteam Boekel / ONS welzijn een Adviespunt Scheiding.
Het adviespunt biedt informatie over wat er allemaal geregeld moet worden als je uit elkaar gaat of gaat scheiden, biedt ondersteuning en je kunt er terecht met vragen als:
- Hoe vertel ik het de kinderen?
- Mijn kind heeft het moeilijk met de scheiding wat kan ik doen?
- Ik heb geen inkomsten, wat nu?
- Hoe maken we een ouderschapsplan?
- Hoe ga ik om met mijn eigen verdriet?
- Wat moet ik allemaal regelen als ik ga scheiden?
Mocht blijken dat aanvullende (specialistische) ondersteuning wenselijk is, op welk gebied dan ook, kan verwijzing naar passende organisaties plaatsvinden.
Aanmelden kan via de algemene toegang van Dorpsteam Boekel via mail: info@dorpsteamboekel.nl of telefoonnummer: 0492 328 383.
Woon je in de gemeente Boxtel en zoek je informatie over scheiden, heb je vragen, of wil je hulp? Dan kun je terecht bij Wegwijs. Neem contact met ons op via:
Telefoon: 0411 655 990
Contactformulier: Wegwijs | Boxtel
Website: Gemeente Boxtel
Of loopt gerust eens binnen bij een van onze inloopspreekuren.
Voor actuele openingstijden, kijk op onze website. Wegwijs | Boxtel
Woon je in gemeente ‘s-Hertogenbosch en zoek je informatie over scheiden, heb je vragen of wil je hulp? Dan kun je terecht bij Koo. Je kunt Koo bereiken op een manier die je prettig vindt:
- Bel naar (073) 615 32 25 of via 0800 35 00 012 (gratis).
- Maak gebruik van het contactformulier. Deze vind je hier.
- App naar (073) 206 88 88.
- Kom langs bij een van de negen wijkpleinen. Zie Koo-wijkpleinen.
ROS
Koo kan jou doorverwijzen naar de consulenten Relaties, Ouderschap en Scheiden (ROS). Deze gespecialiseerde professionals hebben ruime inhoudelijke ervaring op het gebied van (complexe) scheidingen én zijn bekend met de sociale kaart van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Villa Pinedo
Villa Pinedo biedt online ondersteuning aan kinderen en jongeren van ouders die uit elkaar gaan. Ouders kunnen gratis deelnemen aan de onlinetraining ‘Aan alle gescheiden ouders’.
Humanitas-BOR
Een vrijwilliger van Humanitas-BOR kan je begeleiden bij het afspreken van een omgangsregeling en het nakomen ervan.
Team Toegang en Regie
Het kan zijn dat uit het gesprek met Koo blijkt dat er meer onderzoek en/of gespecialiseerdere hulp nodig is. Of dat nog niet duidelijk is welke hulp in jouw situatie het beste is. Dan brengt Koo je in contact met een medewerker van team Toegang & Regie die samen met jou naar een passende oplossing zoekt.
Ook voor alle andere vragen over wonen, zorg, werk en geldzaken kun je terecht bij Koo, via kijkopkoo.nl.
Woon je in de gemeente Land van Cuijk en zoek je informatie over scheiden, heb je vragen of wil je hulp? Dan kun je terecht bij het scheidingsloket van Sociom.
Het Scheidingsloket heeft elke werkdag telefonisch spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur via 0485 – 700 500 of e-mail: scheidingsloket@sociom.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan de ondersteuning die wordt geboden. Vanuit het scheidingsloket is er ondersteuning van maatschappelijk werk, sociaal raadslieden werk en ouderschapsreorganisatie zo geregeld. Dit zijn geen cursussen, het zijn begeleidingstrajecten. Dat is natuurlijk ook een aanbod rondom scheiden. Daar zijn geen vaste tijden voor, dat doe je in overleg. Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van Sociom Scheidingsloket – Sociom
Ook kun je deelnemen aan KIES trainingen:
- KIES training individueel (aanmelding via Poort jeugd 0485 853 333, info-cjg@landvancuijk.nl deelname zonder beschikking)
- KIES training groepsgericht voor het jonge kind 5-7 jaar en voor kinderen 7-13 jaar (aanmelding via Poort jeugd 0485 853 333, info-cjg@landvancuijk.nl, deelname zonder beschikking)
KIES trainingen starten bij voldoende deelnemers, dus je komt in eerste instantie op een wachtlijst en wanneer er een groepje kinderen is, wordt de training ingezet. Bij deelname aan KIES moeten altijd beide ouders het toestemmingsformulier ondertekenen. Zoek je opvoedondersteuning met betrekking tot scheidingsvragen, zoals Hoe vertel ik mijn kind dat we gaan scheiden? of hoe ga ik om met mijn kind als hij of zij verdrietig is over de scheiding? Je kunt jouw vraag stellen via Poort jeugd 0485 853333 of info-cjg@landvancuijk.nl. Hulpvragen kunnen ook gesteld worden aan de jeugdconsulent op school. Afhankelijk van de vraag is er wel of geen beschikking nodig.
Sinds april 2023 kent de gemeente Maashorst het Preventie Team Jeugd. In dit team zitten preventiewerkers van jongerenwerk Compass, GGD, POH-jeugd en ONS welzijn. Preventiewerkers kunnen jou helpen als je vragen of problemen hebt. Dit kunnen vragen zijn over opvoeden en opgroeien.
Het preventieteam biedt een luisterend oor en kijkt samen met jou hoe je jouw situatie kunt verbeteren. Ze leggen geen dossier aan. Is er meer nodig? Dan maken ze samen een plan van aanpak en wordt er contact gelegd met een jeugdconsulent van de gemeente. Bij het preventieteam kun je ook laagdrempelig alle vragen stellen die te maken hebben met een scheiding. Het mailadres van het Preventie Team jeugd is: info@preventieteamjeugd.nl.
In de gemeente Meierijstad hebben wij een Adviespunt Kind en Scheiding. Hier kun je als inwoner van de gemeente Meierijstad terecht voor informatie en advies.
Het adviespunt biedt informatie over wat er allemaal geregeld moet worden als je uit elkaar gaat of gaat scheiden, het biedt ondersteuning waar nodig en je kan er terecht met vragen als:
Hoe vertel ik het de kinderen? Mijn kind heeft het moeilijk met de scheiding wat kan ik doen? Ik heb geen inkomsten, wat nu? Hoe maken we een ouderschapsplan? Hoe ga ik om met mijn eigen verdriet? Wat moet ik allemaal regelen als ik ga scheiden? Mocht blijken dat aanvullende (specialistische) ondersteuning wenselijk is, op welk gebied dan ook, kan verwijzing naar passende organisaties plaats vinden.
Je kunt met het Adviespunt Kind en Scheiding in contact komen via:
kindenscheiding@cjgmeierijstad.nl en telefonisch via 140413. Dit is het telefoonnummer van de IPSD (informatiepunt sociaal domein) waar in het keuzemenu gekozen kan worden voor het CJG (Centrum Jeugd en Gezin). Het adviespunt Kind en Scheiding is onderdeel van dit CJG.
Vanuit het CJG worden o.a. verschillende KIES groepen (kinderen in een scheiding) aangeboden voor zowel kinderen als ouders.
Voor informatie en advies rondom scheiden met kinderen kun je in de gemeente Oss terecht bij het Centrum Jeugd en Gezin Maasland. Op de website van het Centrum Jeugd en Gezin vind je meer informatie rondom echtscheidingen: Echtscheiding – Centrum Jeugd en Gezin (centrumjeugdengezin-maasland.nl). Wil je contact met een van de medewerkers van het Centrum Jeugd en Gezin? Je kunt bellen naar 088-3742526 of mailen naar: info@centrumjeugdengezin-maasland.nl
Voor vragen en advies rondom scheiden zonder kinderen kun je terecht op één van onze inloopspreekuren: Spreekuren in de wijk – ONS welzijn (ons-welzijn.nl)
Woon je in de gemeente Sint-Michielsgestel en zoek je informatie over scheiden, heb je vragen, of wil je hulp? Dan kun je terecht bij Wegwijs. Neem contact met ons op via:
Telefoon: 073 553 1600
Contactformulier: Contact met Wegwijs | Sint-Michielsgestel
Website: Gemeente Sint-Michielsgestel
Of loop gerust eens binnen bij een van onze inloopspreekuren.
Voor actuele openingstijden, kijk op onze website. Wegwijs | Sint-Michielsgestel
Heb je een vraag over jullie aanpak nu je uit elkaar wilt gaan? Vind je het fijn als iemand meekijkt? Of loopt het vast tussen jullie en lukt het niet (meer) om een volgende stap te zetten? Neem dan contact op met Wegwijs+. Dit kan telefonisch via nummer 073 6580750 of via de mail wegwijs@vught.nl. Binnen Wegwijs+ zijn een aantal professionals die ervaring hebben bij begeleiding van partners die uit elkaar gaan en zij kunnen jullie verder helpen.
Regio Noordoost-Brabant is een samenwerkingsverband van de gemeenten Oss, Meierijstad, Bernheze, Vught, Maashorst, Land van Cuijk, Boekel, ’s-Hertogenbosch, Sint- Michielsgestel en Boxtel. Dit is een regio waar aanpakkers en doorzetters wonen, werken en leven. Waar we op elkaar letten en de ander iets gunnen.