Skip to content

Scheiden …
en de kinderen dan?

Als jullie uit elkaar gaan, blijf je samen ouders voor jullie kinderen. Een scheiding heeft grote impact op de kinderen. Er gaat veel veranderen in jullie leven. Voor kinderen is dat vaak lastig. Ze krijgen twee slaapkamers, een van jullie gaan ze misschien minder vaak zien en soms moeten kinderen wisselen van school. De veilige basis valt weg. Die komt weer terug, maar de komende periode wordt voor kinderen erg ingrijpend.

Zorg dat je bij elke beslissing die je neemt rekening houdt met de gevolgen voor je kinderen.
Vader zit op bankje en praat met zijn zoon die de hond uitlaat

Hoe gaat het met de kinderen?

Als jullie uit elkaar gaan, heeft dat gevolgen voor jullie kinderen. Op de korte, maar ook op de lange termijn. Kinderen voelen zich in de steek gelaten en zoeken de schuld vaak bij zichzelf. Ze willen het liefste dat alles weer wordt zoals het was.

Jullie hebben als ouders een belangrijke rol in het verwerkingsproces voor jullie kinderen. Zorg dat kinderen niet geconfronteerd worden met ruzie of heftige emoties. Praat niet negatief over je (ex)partner waar ze bij zijn. De kinderen zijn extra kwetsbaar de komende periode. 

Vraag je wel eens aan je kinderen hoe het gaat?

Op de website Ouders van Nu staat een goed artikel over het moment dat jullie je kinderen moeten vertellen dat jullie uit elkaar gaan. 

Ouderschapsplan

Gaan jullie uit elkaar en heb jullie kinderen? Dan maak je een ouderschapsplan. In dit plan staan alle afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Betrek ze daarom ook bij het maken van alle afspraken. Het is belangrijk dat kinderen zich gehoord en gezien voelen. Luister naar alle wensen. Hoe voelt een kind zich bij de afspraken? De kinderen goed betrekken bij het maken van een ouderschapsplan zorgt ervoor dat kinderen de scheiding beter kunnen verwerken. Op internet vind je veel voorbeelden van een ouderschapsplan. Zoals op de website van de Rijksoverheid. 

Wil je weten wat er allemaal komt kijken
bij een ouderschapsplan maken?

Verhalen van kinderen

Ben jij benieuwd wat er in het hoofd van kinderen omgaat bij een scheiding? Of hoe zij een scheiding hebben ervaren? Wij hebben een overzicht met verhalen van kinderen over de scheiding van hun ouders.  Er worden zelfs wat tips gegeven door de kinderen zelf op basis van hun eigen ervaring.

Aan alle gescheiden ouders van Nederland

”Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. `Wij ‘ zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Op die dag wordt alles wat veilig en vertrouwd was ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn…”

Kinderen van Villa Pinedo hebben een open brief geschreven aan alle gescheiden ouders in Nederland. Kinderen kunnen op het platform villapinedo.nl in contact komen met jongeren (Buddy’s) die ook een scheiding hebben meegemaakt. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen, hun verdriet een plek proberen te geven en andere kinderen helpen bij het verwerken van een scheiding van hun ouders. Elk kind in regio Hart van Brabant kan hier gebruik van maken. Kinderen vanaf groep 7 kunnen zelf naar de website gaan om een Buddy te regelen.