fbpx Skip to content

Scheiden …
en de kinderen dan?

Als jullie uit elkaar gaan, blijf je samen ouders voor jullie kinderen. Een scheiding heeft grote impact op de kinderen. Er gaat veel veranderen in jullie leven. Voor kinderen is dat vaak lastig. Ze krijgen twee slaapkamers, een van jullie gaan ze misschien minder vaak zien en soms moeten kinderen wisselen van school. De veilige basis valt weg. Die komt weer terug, maar de komende periode wordt voor kinderen erg ingrijpend. 

Zorg dat je bij elke beslissing die je neemt rekening houdt met de gevolgen voor je kinderen.
Vader zit op bankje en praat met zijn zoon die de hond uitlaat

Hoe gaat het met de kinderen?

Als jullie uit elkaar gaan, heeft dat gevolgen voor jullie kinderen. Op de korte, maar ook op de lange termijn. Kinderen voelen zich in de steek gelaten en zoeken de schuld vaak bij zichzelf. Ze willen het liefste dat alles weer wordt zoals het was.

Jullie hebben als ouders een belangrijke rol in het verwerkingsproces voor jullie kinderen. Zorg dat kinderen niet geconfronteerd worden met ruzie of heftige emoties. Praat niet negatief over je (ex)partner waar ze bij zijn. De kinderen zijn extra kwetsbaar de komende periode. 

Vraag je wel eens aan je kinderen hoe het gaat?

Op de website Ouders van Nu staat een goed artikel over het moment dat jullie je kinderen moeten vertellen dat jullie uit elkaar gaan.

Er zijn veel interessante boeken, verhalen en series over uit elkaar gaan. Deze zijn gebundeld en een overzichtelijke lijst hiervan vind je hier.

Ouderschapsplan

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan is het belangrijk dat jullie samen een ouderschapsplan maken. In dit plan staan alle afspraken over hoe jullie als ex-partners de opvoeding en verzorging van jullie kinderen gaan regelen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunnen jullie de kinderen ook betrekken bij het maken van alle afspraken. Luister naar hun wensen en behoeften. Laat ze meedenken over de afspraken. Zo voelen zij zich gehoord en gezien en kunnen zij de scheiding beter verwerken.

Hieronder vind je een handig ouderschapsplan dat je kunt gebruiken. Zo kunnen jullie niets over het hoofd zien. 
Het is belangrijk dat jullie de scheiding juridisch goed regelen. Als ouders mis je vaak de juridische kennis, waardoor bijvoorbeeld het berekenen van kinderalimentatie wel eens fout zou kunnen gaan. Er worden dan verkeerde afspraken opgenomen in het ouderschapsplan en kunnen er na ondertekening alsnog discussies ontstaan. Wij raden jullie daarom aan om bij dit proces een advocaat of mediator te vragen om jullie te helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan en de aanvraag van de scheiding bij de rechtbank.

ouderschapsplan-01
Betrek de kinderen bij het maken van een ouderschapsplan, zodat zij zich gehoord en gezien voelen.

Verhalen van kinderen

Ben jij benieuwd wat er in het hoofd van kinderen omgaat bij een scheiding? Of hoe zij een scheiding hebben ervaren? Wij hebben een overzicht met verhalen van kinderen over de scheiding van hun ouders.  Er worden zelfs wat tips gegeven door de kinderen zelf, op basis van hun eigen ervaring.

Aan alle gescheiden ouders van Nederland

”Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. `Wij ‘ zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Op die dag wordt alles wat veilig en vertrouwd was ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval één van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn…”

Kinderen van Villa Pinedo hebben een open brief geschreven aan alle gescheiden ouders in Nederland. Kinderen kunnen op het platform villapinedo.nl in contact komen met jongeren (Buddy’s) die ook een scheiding hebben meegemaakt. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen, hun verdriet een plek proberen te geven en andere kinderen helpen bij het verwerken van de scheiding van hun ouders. Elk kind in regio Hart van Brabant kan hier gebruik van maken. Kinderen vanaf groep 7 kunnen zelf naar de website gaan om een Buddy te regelen. 

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!