fbpx Skip to content

Kijk, luister en leestips

Er zijn veel interessante boeken, verhalen en series over uit elkaar gaan of scheiden. Deze hebben wij gebundeld en een overzichtelijke lijst met tips van gemaakt. De tips zijn zowel voor volwassene als voor kinderen. Wil je meer weten over hoe anderen een scheiding ervaren of zoek je een manier om je kinderen spelenderwijs inzicht kan geven in de situatie. Dan komt deze lijst zeker van pas!

Kijken voor kinderen

Scheiden – Het Klokhuis (Youtube)

Op het Youtube kanaal van Het Klokhuis staan een aantal afleveringen over scheiden. Google maar eens!

Mijn ouders zijn gescheiden (documentaires)

In de serie ‘Mijn ouders zijn gescheiden’ vertellen kinderen over wat de scheiding van hun ouders met hen deed. De jeugddocumentaires ‘Vanaf dat moment was alles anders’, ‘Scheids! Wissel’, ‘Half Gescheiden?!’ en ‘Safiya the movie’ laten vier kinderen op een verschillende manier de impact van een scheiding zien. Wat moet je doen als alles wat vertrouwd en veilig was ineens verandert door een scheiding? Hoe ga je hier als kind mee om? Vertel je je ouders dat je van allebei wilt houden en niet wilt kiezen?

Van Vader naar Moeder – Zapp

Tatum Dagelet gaat op pad met kinderen van gescheiden ouders. Elke aflevering rijdt ze een kind van de ene ouder naar de andere, en praat ze met hen over hoe het is als je ouders gescheiden zijn.

Doe tips voor kinderen

Vraag maar! – Villa Pinedo

Het spel om met je ouders te doen wanneer zij gaan scheiden. Het spel helpt om meer begrip voor elkaar te krijgen en de veranderingen een plekje te geven. Is een vraag even te moeilijk of loopt het gesprek niet? Dan is er een stopkaart voor een time-out.

Luisteren voor kinderen

Papa en mama zijn gescheiden

De papa en mama van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt.

Websites voor kinderen

www.villapinedo.nl

Dé plek voor jongeren van gescheiden ouders, óók de moeite waard om aan je ouders te laten zien!

www.tweehuizen.be

Een hele mooie complete, interactieve site voor kinderen die een scheiding meemaken.

www.kindertelefoon.nl

Hier kun je antwoord vinden op vele vragen, en anoniem chatten met de mensen van de kindertelefoon.

www.wieismijnvader.nl

Een site voor en door kinderen/jongeren die geen contact hebben met één van de ouders. Verhalen van anderen en voorlichting.

www.kiesvoorhetkind.nl

Dé website van KIES. Onder het tabblad Kinderen kun je informatie vinden, andere kinderen die ooit mee hebben gedaan aan KIES zijn aan het woord en er staan gedichtjes op van kinderen van wie hun ouders gescheiden zijn.

Boeken voor kinderen

Van alles twee (3+)

Martine Delfos
De papa en mama van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt.

De papa winkel (4+)

Kristien Aertsen
Op een avond springt de vader van Kleine Kater zomaar uit het raam. Zijn moeder kijkt er niet van op. Katers gaan wel vaker op pad, weet ze. Maar Kleine Kater is vastbesloten zijn vader terug te vinden!

De blauwe stoel, de ruziestoel (5+)

Imme Dros
Als er ruzie is in huis, trekt Jannie Julia zich terug in de oude blauwe leunstoel op zolder. Daar is ze in haar eigen wereld.

Dag papa, tot ziens (5+)

Brigitte Weninger/Alan Marks
Tom begrijpt niet waarom papa altijd terug gaat naar zijn eigen huis. Hij wordt er boos en opstandig van. Dan vertelt zijn teddybeer aan Tom een verhaal over een kleine beer en zijn mama en papa, die allebei in hun eigen hol wonen. En opeens begrijpt Tom veel beter wat er aan de hand is.

Twee van alles (6+)

Babette Cole
De ouders van Diederik Jan en Mathilde hebben een vreselijke hekel aan elkaar. Het lijkt of er niets aan te doen is tot Mathilde een oplossing bedenkt: hun ouders moeten 'onttrouwen'.

Vaders en moeders? Hardgekookte eieren! (7+)

Jacques Vriens
Nikkie en haar vriendje Jan zijn op elkaar. Ze hebben een geheime hut waarin een Geheim Schrift ligt. Op een dag schrijft Nikkie daarin dat haar ouders gaan scheiden.

Het Drakenpad (7+)

Carry Slee
Floortje woont sinds kort samen met haar moeder in een nieuw huis. Ze vindt er niks aan en mist haar vader erg. Die stuurt Floortje een knuffel; een tijger om haar te troosten. Floortje neemt tijger mee naar het drakepad, een geheimzinnig paadje in het bos bij haar huis. Tot haar grote schrik wordt de tijger gekidnapt…

Tim er tussenin (8+)

Tim Douwsma
Tim is zeven jaar als zijn ouders hem naar binnen roepen en zijn vader z’n koffers in de kamer staan. Zijn ouders gaan scheiden en papa gaat ergens anders wonen. Een behoorlijke klap en een moment dat hij zich nu, jaren later, nog steeds tot in details kan herinneren. Er spelen vele vragen want bij wie ga ik mijn verjaardag vieren? En wat als mijn ouders weer iemand tegenkomen en gaan daten? Tim moet wennen aan de nieuwe situatie en later krijgt hij er opeens een nieuw broertje bij.

Hoepel op! (9+)

Iva Prochazkova
Fabia zit kwaad op een enorme rots, niemand kan bij hem komen. Langzaam wordt duidelijk waarom hij nooit meer met zijn beste vriend Alezx wil praten, en hoe het voor kinderen is als een van je ouders is weggegaan.

Een handjevol tijd (11+)

Kit Pearson
Patricia brengt de zomervakantie door bij haar neefjes en nichtjes omdat haar ouder hun scheiding gaan bespreken. Ze ziet het leven somber in tot het moment waarop ze een oud zakhorloge vindt waarmee ze de tijd naar haar hand kan zetten.

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama ( 9+)

Danielle Vogels
Herkenbare verhalen van kinderen van gescheiden ouders. Verhalen van en over de kinderen zelf.

Ouders!?! (9+)

Annemarie Bon
Sterre haar ouders zijn als een poosje uit elkaar. Ze heeft al bijna twee jaar geen contact meer met haar vader. Maar wanneer haar moeder in het ziekenhuis komt te liggen, verandert er het één en ander. Een mooi verhaal over alle emoties van een kind dat moet leven met gescheiden ouders.

Je hoeft het niet alleen te doen (9+)

Villa Pinedo
Dit is een buddy in boekvorm voor alle kinderen met gescheiden ouders, gebaseerd op de Villa Pinedo-methode.

De scheiding van ouders kan als een achtbaan voelen. Gevoelens gaan alle kanten op. Kinderen worden in Je hoeft het niet alleen te doen aan de hand genomen door jongeren die al eerder in deze achtbaan hebben gezeten en er sterker uit zijn gekomen.Dit creatieve boek laat kinderen ervaren dat zij niet de enige zijn en dat ze het niet alleen hoeven te doen. Het staat vol verhalen en ervaringen van anderen waar kinderen van 9 tot 16 jaar uit kunnen halen wat voor hen waardevol en belangrijk is.

Scheidingsklets (6+)

Michal Janssen
Scheidingklets is een invulboek voor kinderen van gescheiden ouders (6 tot 12 jaar) dat ouders helpt het gesprek aan te gaan en kinderen uitnodigt hun gevoelens te uiten. Een scheiding heeft vaak een grote impact op kinderen en als ouder wil je je kind zo goed mogelijk begeleiden. Kinderen durven echter niet altijd alles te zeggen of te vragen en ook ouders zijn soms terughoudend omdat ze hun kind niet te veel willen belasten. Scheidingklets helpt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken door middel van serieuze en verrassende vragen en opdrachten.

Ik voel me thuis in twee huizen (4 – 10 jaar)

Ben Furman
Dit boek is bedoeld voor kinderen die afwisselend in twee verschillende huizen wonen en hun opvoeders. Het is een praktisch middel om het welzijn van het kind te bevorderen en zijn gevoel van veiligheid te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het meest geholpen zijn wanneer zij samen met de ouders of opvoeders aan de slag gaan.

Sloompje Slak, het gebroken huis (3 – 18 jaar)

Claudia Hass
Het huis van Sloompje slak wordt huis in tweeën gesplitst. Ze probeert het huis te lijmen en aan elkaar te binden en raakt erg verdrietig. Ze leert te zeggen wat ze wil dankzij haar assertieve vriendin. Uiteindelijk wordt er een nieuw huisje gebouwd en probeert ze zich daar thuis te voelen.

Thuis bij allebei (4 – 7 jaar)

Mike van Dam
Luka zijn ouders hebben voor het co-ouderschap gekozen en verdelen hun tijd met Luka 50/50. Luka heeft hier geen problemen mee, omdat hij van alles twee heeft en hij zowel met zijn vader als moeder leuke dingen doet. Toch vindt Luka het jammer dat zijn ouders niet vaker bij elkaar zijn, maar op zijn zesde verjaardag komt hier verandering in, omdat ze dan ouderwets Luka’s verjaardag samen vieren.

Doe tips voor ouders

Vraag maar! – Villa Pinedo

Het spel om je kinderen te doen wanneer zij gaan scheiden. Het spel helpt om meer begrip voor elkaar te krijgen en de veranderingen een plekje te geven. Is een vraag even te moeilijk of loopt het gesprek niet? Dan is er een stopkaart voor een time-out.

Podcast voor ouders

Scheiden met Stine

In de klas van de dochter van filosoof Stine Jensen heeft twee derde van de kinderen gescheiden ouders. Dat zet Stine aan het denken. Waarom scheiden we zo vaak tegenwoordig? Wat zijn de gevolgen ervan? Voor onze samenleving, voor onszelf en voor onze kinderen? In elke aflevering komen er experts, ervaringsdeskundigen en schrijvers aan het woord.

De Impact van scheiden

Hoe overleef je een scheiding? Indrukwekkende scheidingsverhalen van volwassenen en wat het met de kinderen kan doen. Scheiden doet pijn en het verwerken is een pittig proces. Omgaan met eenzaamheid, schuld en schaamte. Angst voor de toekomst, word je ooit weer gelukkig. Jij hebt besloten te scheiden of je bent ermee geconfronteerd. Scheiden is lijden voor álle betrokkenen.

Meester van de Lockant

In deze podcast deelt advocaat mr. Edith van de Lockant nuttige informatie en advies over echt-scheiding, mediation en erfrecht. Laagdrempelig, in ontspannen interviewsetting en vooral handig en nuttig.

Gezin in scheiding

In elke aflevering van deze vierdelige podcast komt een ouder aan het woord. De opvoeding en zorg voor de kinderen staat in elke aflevering centraal.

Kijken voor ouders

Stiefkind van de rekening – NPO Start

Zembla onderzoekt in deze documentaire hoe het komt dat twee op de drie samengestelde gezinnen sneuvelt en wat dit voor de betrokken kinderen betekent.

Websites voor ouders

www.villapinedo.nl

Forum voor jongeren van gescheiden ouders, én voor ouders.

www.kiesvoorhetkind.nl

Hier vind je informatie, verhalen en tips speciaal voor volwassenen die een scheiding situatie meemaken.

Boeken voor ouders

Aan alle gescheiden ouders

Villa Pinedo
In dit boek komen kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: “Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.’

Zo kan het dus ook

Lykele Muus
Met humor en optimisme laat Lykele zien hoe je verdriet omzet in kracht, hoe je orde schept in de chaos en dat het co-ouderschap een verademing kan zijn.Aan de hand van persoonlijke verhalen en interviews met andere alleenstaande ouders toont hij hoe je een weg kunt vinden naar een nieuw leven met meer rust in je hoofd, meer ruimte in je sociale agenda en meer aandacht voor jezelf én je kind(eren).

Kind van gescheiden ouders, kind van de rekening?

Edward Teyber
Dit boek geeft specifieke informatie en praktische richtlijnen waarmee je als ouder je kind kunt helpen bij de vragen en problemen die door de scheiding worden opgeroepen. Waarom voelen kinderen zich verantwoordelijk voor de scheiding? Hoe leg je de scheiding uit?

Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden

G.P. Hoefnagels
Een onmisbare boek voor wie zijn echtscheiding niet tot een gevecht wil maken.

Gedeelde kinderen. Co-ouderschap als keuze

Paula Lampe
Informatie en verhalen van ouders en kinderen over hun eigen ervaringen. Voor een weloverwogen keuze tussen een omgangsregeling en het co-ouderschap.

Echtscheiding: kiezen voor het kind

Lavinia de Jong en Femke van der Gun
Helpt ouders te begrijpen wat er in hun kinderen omgaat, en hoe rekening met ze te houden. Ouders kunnen er een beschrijving van enkele hulpvoorzieningen voor kinderen in echtscheidingssituaties in vinden. Dit boek is niet alleen geschikt voor ouders, maar ook voor professionals en voor iedereen die de scheiding eens door de ogen van de kinderen wil bezien.

Luister je wel naar mij?

Martine Delfos
Luister je wel naar mij gaat over gespreksvoering met kinderen. Er staan hele praktische tips en manieren in om écht naar je kind te luisteren.

Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?

Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier en Aleide Hendrikse-Voogt
Dit boek bestaat uit twee delen. In deel één van dit boek wordt eerst informatie over de kenmerken van een samengesteld gezin gegeven. Deel 2 heeft een Stiefplan om samen met je partner in te vullen en te bespreken.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!