fbpx Skip to content

Meest gestelde vragen

Wat komt er allemaal kijken bij goed uit elkaar gaan? Hier vind je een overzicht van vragen en antwoorden over uit elkaar gaan. Wij hebben gescheiden ouders gevraagd om antwoord te geven op deze vragen. Want zij weten het beste wat jullie nu doormaken. 

Klik op een vraag en je ziet direct het antwoord. De antwoorden op deze veel gestelde vragen helpen jullie verder. 

 

de-kinderen kopie

De kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan is de moeilijkste stap die jullie moeten nemen in het scheidingsproces. Elk kind reageert anders, maar wees voorbereid dat het een verdrietig en beladen moment gaat worden. Op Ouders van nu staat een goed artikel met tips. 

Marieke (een ouder met ervaring):
Wij hebben het samen verteld na het avondeten. Als ouders zijn wij nadat we het tegen de kinderen hadden verteld ieder de helft van de week een periode ergens anders gaan wonen.

De kinderen reageerden allen heel anders. Mijn dochter vroeg als eerste dat de hangstoel wel van haar is en van haar blijft. De oudste gaf als reactie dat hij nu wel weet waarom de gehaktballen aangebrand waren. De jongste gaf geen reactie en liep van tafel.

Ilse (een moeder met ervaring):
Ik heb dat (noodgedwongen) alleen gedaan. Wat is goed of slecht? Ik had geen keus, heb de kinderen heel rustig verteld dat papa en mama niet meer bij elkaar blijven wonen. Verdriet en vragen krijg je toch, of je nu alleen bent of met z’n tweeën. Zo lang je niet negatief praat over de ander maakt het volgens mij niet veel uit. Beter alleen en rustig dan met twee ouders die middels gezichtsuitdrukking/houding/spanning laten voelen dat ze boos/gekwetst/verdrietig of het er niet mee eens zijn.

Als ouders uit elkaar gaan zie je vaak dat kinderen even stil staan in hun ontwikkeling. Wanneer jullie zonder ruzie en strijd uit elkaar gaan gaat het al snel weer goed met jullie kinderen. Vaak zie je dat het na twee jaar weer zo goed gaat als voorheen. Als jullie kinderen een lange tijd in een huis wonen met veel spanning en ruzie kan het na de scheiding soms zelfs beter gaan met hen. 

Marieke (een ouder met ervaring):
Na onze scheiding zag je mijn oudste in eerste instantie een soort van ontspannen. Hij werd minder teruggetrokken. De jongste daarentegen was erg verdrietig en huilde veel. Lag het eerste jaar van de scheiding veel bij mij in bed nadat hij bij zijn vader was geweest. Ook qua schoolprestaties zag je bij hem achteruitgang.

Met de meeste kinderen gaat het na verloop van tijd weer redelijk tot goed. Maar als kinderen een lange tijd geconfronteerd worden met ruzie, spanning en strijd kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn. 

10 procent van de kinderen met gescheiden ouders hebben meer kans om zelf te scheiden. Andere langere termijn gevolgen zijn: een lager opleidingsniveau, minder inkomen, minder contact met de ouders en meer problemen, zoals depressie en angsten.

Het is bekend dat kinderen op latere leeftijd last kunnen ervaren bij het aangaan van eigen relaties. Met name wanneer het kind geen contact heeft met een van de twee ouders. 

Ilse (een ouder met ervaring): 
Scheiden zal altijd een aanwezige factor zijn in het leven van de kinderen. Ook later, als ze groot zijn zullen met tijd en wijlen tegen de gevolgen daarvan aanlopen.  Ik ben nu 5 jaar gescheiden en er blijven dingen boven komen. Ik denk dat er altijd vragen zullen blijven. Of ze er echt last van hebben moet de tijd nog leren.

Laat jullie kinderen zelf bepalen welke spullen ze willen hebben. Gaan kinderen op twee plekken wonen? Zorg dat er in elk huis spullen zijn waar de kinderen waarde aan hechten. Dat kunnen kleren zijn, maar bijvoorbeeld ook een hetzelfde nachtlampje in elk huis. 

Marieke (een ouder met ervaring):
Mijn kinderen van 13,15 en 17 jaar hebben allen een krat waarin zij de belangrijke spullen in. Deze krat gaat mee naar de andere ouder. De kinderen fietsen op en neer en de ouder van waaruit de kinderen vertrekken is verantwoordelijk voor de spullen.

Oudere kinderen hebben soms ook favoriete kleding die zij graag op en neer willen nemen. Zo heeft mijn zoon twee dure Stone Island truien die hij graag wil meenemen van het ene huis naar het andere. 

Ilse (een ouder met ervaring):
Probeer hierover afspraken te maken met je (ex) partner. Lukt dat niet zelf, ga dan naar een mediator of als dat niet lukt een advocaat. De meest voorkomende zaken bij allebei aanwezig, afhankelijk van hoe ver je van elkaar vandaan woont. Fietsen, speelgoed, dagelijkse verzorging  bij allebei. Als ouders is het noodzakelijk goed te bekijken wat ze mee moeten nemen naar de ander en zorgen dat alles er is. Leg die verantwoordelijkheid niet neer bij je (jonge) kinderen, dat kunnen zij onmogelijk overzien en voorkomt een hoop ergernis tussen de volwassenen.

De meeste kinderen zijn even verdrietig. Soms kan er in eerste instantie ook een vorm van ontspanning ontstaan. Kinderen hebben vaak al een hele periode in een spanningsvolle situatie geleefd. Je gaat namelijk niet zomaar uit elkaar.

Marieke (een ouder met ervaring):
Bij ons waren de kinderen in eerste instantie opgelucht. Na drie maanden zag je de kinderen weer een stuk verdrietiger worden. Vooral mijn jongste vond het lastig dat hij elke keer op en neer moest fietsen tussen twee huizen. 

Ilse (een ouder met ouder met ervaring): 
Volgens mij wel. Kinderen willen maar 1 ding; de ouders samen, als gezin. Ook al maakte je veel ruzie, was er een kille sfeer en weinig liefde. De liefste wens is samen 1 gezin zijn.

Marieke (een ouder met ervaring):Wij hebben het tijdens een ouderavond gezamenlijk vertelt tegen de school.

Een tip is om een gezamenlijk email adres aan te maken. Op dit e-mailadres kun alle info binnen laten komen van de kinderen en van school. Je kan het adres ook goed gebruiken voor andere activiteiten als sporten en andere activiteiten.

Marieke (een ouder met ervaring):
Je kan je kind ondersteunen door je kind te horen. Maak bewust 15 minuten per dag even tijd voor je kind. Dit is natuurlijk lastig, want zelf zit je ook hoog in emotie en met je eigen verdriet. Ik ben met mijn dochter om de dag even naar de supermarkt gelopen. En met mijn jongste zoon in de avond gaan stoepranden.

Ilse (een ouder met ervaring)
Geef ze de tijd en ruimte en zorg voor rust en stabiliteit voor zover dat binnen je mogelijkheden ligt. Ben nooit negatief over de ex-partner en/of diens familie en biedt professionele hulp aan zoals bijvoorbeeld een kinder- of speltherapeut.

In elke gemeente in de Regio Hart van Brabant is er voor jullie en voor de kinderen ondersteuning en hulp georganiseerd. Kijk hier voor het aanbod

Noor (een kind met gescheiden ouders):
Noor kreeg tijdens de scheiding hulp van schoolmaatschappelijk werk. “Ik merkte op school dat ik mijzelf soms niet goed kon concentreren en dat ik er met mijn hoofd niet bij was. Toen heeft mama aan mijn mentor gevraagd of ik met iemand van school kon praten. 1 keer in de week kreeg ik een gesprekje. Het hielp wel, omdat ik toen met iemand anders kon praten over waar ik last van had. Dat is toch anders dan met je ouders. Ik denk dat ze dat goed hebben geregeld.”

Ilse (ouder met ervaring):
Ja, er zijn diverse mogelijkheden. Onder meer een KIES coach, Villa Pinedo, een kinder- of speltherapeut, of ga naar de huisarts voor een verwijzing naar bijv. de Opgroeipraktijk of eenzelfde soort psychologische en praktische hulp.

Marieke (een ouder met ervaring):
Kinderen geen last van scheidende ouders, maar last van strijdende ouders. Bij mij merkte ik bijvoorbeeld dat door de spanningen mijn dochter tijdens het eten alle stiltes ging opvullen met verhalen. Of dat er tijdens de overdracht tussen mij en de vader weinig tot niets gezegd werd. Een van mijn kinderen gaf op een moment aan dat we elkaar maar beter niet konden zien. Zelf dacht ik dat het wel mee viel, dus zo zie je maar dat je meer uitstraalt dan dat je denkt. Ben daar bewust van.

In een ouderschapsplan staan alle afspraken die je samen maakt over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (zorgregeling), de verdeling van de kosten van je kind en hoe je elkaar als ouders informeert over belangrijke zaken.

Ja, op de website van rijksoverheid vind je alles over het ouderschapsplan. 

Bij Co-ouderschap kiezen jullie een gelijke verdeling van zorg- en opvoedtaken. Jullie dragen beide evenveel bij aan de opvoeding en de kosten. De kinderen wonen zowel bij de moeder, als bij de vader. Zo krijgen jullie beide veel mee van het dagelijkse leven van jullie kinderen. 

Bij co-ouderschap is het heel belangrijk dat jullie goed met elkaar kunnen communiceren. Kies alleen voor co-ouderschap als jullie goed in staat zijn om te overleggen.

Tip van een ouder:
Zorg voor een gezamenlijke kind rekening en stort hier beide maandelijks geld op. Zo krijg je geen discussie over de kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe winterjas. Die betaal je van deze rekening.  

Ruzie en strijd in het bijzijn voor jullie kinderen is het meest schadelijk voor hun ontwikkeling. Kwaad spreken over een partner valt ook onder ruzie maken. Het kan bij kinderen zorgen voor veel stress, depressieve gevoelens en een negatief zelfbeeld.

Ilse (een ouder met ervaring):
Vooral niet hetzelfde terug doen! Je kinderen rustig jouw kant van het verhaal uitleggen maar nooit negatief over de ander praten. Als het kan zou het mooi zijn dit te bespreken met ex en samen afspraken hierover te maken. Soms kan dat niet, als er sprake is van moeizame communicatie. Kijk dan of je een ‘onafhankelijke partij’ zoals misschien een gezamenlijke vriend of familie erbij kunt betrekken om te bemiddelen, of een professionele mediator. Mocht ook dat niet lukken dan kun je alleen maar zelf het beste voorbeeld aan je kinderen geven door rustig hierover met ze te praten op vanuit een positieve houding.

Scheidingsonderzoeker Ed Spruijt:
“Als ouder moet je je bedenken dat je kind er niet voor heeft gekozen dat zijn ouders gaan scheiden”, zegt Spruijt. “Het is logisch dat je ruzie hebt, anders was je niet gaan scheiden. Maar doe het achter gesloten deuren en niet waar je kind bij is. Je moet ervoor zorgen dat je kind er zo min mogelijk last van heeft. Houd respect voor elkaar en blijf zo goed mogelijk samen ouder van je kind. Maak duidelijke afspraken. Wanneer is het kind bij de één en wanneer bij de ander? Structuur is voor kinderen heel belangrijk.” 

“Bedenk ook dat als je in scheiding ligt je niet helemaal jezelf bent en dat je er dus minder goed voor je kind kunt zijn dan normaal.” 

Bron: Rtl Nieuws

Yvette (ouder met ervaring): 
Ik raad aan om de kinderalimentatie door iemand anders volgens landelijke richtlijnen uit te laten rekenen wat de vader en wat de moeder aan kinderallimentatie moeten betalen. Dit is afhankelijk van inkomen ouders en het aantal dagen dat de kinderen woonachtig zijn bij jou als ouder. Deze beide bedragen worden maandelijks gestort op de gezamenlijke bankrekening die ouders tijdens hun huwelijk samen hadden (of hiervoor een nieuwe rekening openen). Van dit bedrag worden alle kosten van de kinderen betaald (kleding, schoolspullen, cadeautjes voor kinderfeestjes, sport kosten, fiets etc). Het is dan voor beide ouders inzichtelijk wat er betaald wordt van de kinderalimentatie. Stel dat er jaarlijks geld overblijft op deze rekening, kun je dan laten staan, of bijvoorbeeld op de spaarrekening van de kinderen zetten. Kosten als douchespullen, eten etc. worden hier niet van betaalt. Dat valt onder de dagelijkse verzorging.

Wij hebben een handig overzicht gemaakt van alle papieren die je nodig hebt voordat je begint met het regelen van je scheiding. Kijk hier voor het overzicht 

Jullie moeten samen een financiële regeling afspreken voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Jullie kunnen onder begeleiding van een advocaat of mediator afspraken maken over de verdeling van de kosten van de kinderen. Om tot een regeling te komen, zal de advocaat of mediator een alimentatieberekening maken. Als jullie er samen niet uitkomen, kunnen jullie de beoordeling van de kinderalimentatie aan de rechter overlaten.

Bij het bepalen van de alimentatie wordt er eerst gekeken naar wat de kinderen per maand kosten. Vervolgens wordt er gekeken naar de draagkracht van beide ouders. Ouders dienen namelijk naar evenredigheid van draagkracht te voorzien in de behoefte van de kinderen. Ook wordt er gekeken naar het aantal dagen dat de kinderen per week bij de ene en de andere ouder verblijven. 

Lees meer informatie over de kinderalimentatie over de website van rijksoverheid. 

Als jij niet genoeg inkomsten hebt om van te kunnen leven, dan heeft je ex-partner de plicht om bij te dragen in deze kosten. Maar alleen als daar geld genoeg voor is. Of andersom: als jouw ex-partner niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, dan moet jij bijdragen in de kosten. Dit wordt partneralimentatie genoemd.

Als kinderen de meeste tijd bij één van de ouders wonen, is er met de andere ouder een zorgregeling afgesproken. De ouder waar de kinderen niet bij wonen, is verplicht om financieel bij te dragen in de kosten. Dit noemen we de kinderalimentatie. De alimentatie wordt betaalt aan de ouder waar de kinderen wonen en deze ouder dient vervolgens alle kosten van de kinderen te betalen.   

Nee. Jullie eigen rekeningen kunnen jullie aanhouden. Jullie gezamenlijke rekening en de gezamenlijke spaarrekening moeten jullie wel opzeggen of overzetten op één naam. Maak eerst afspraken over de verdeling van het geld op deze rekeningen. Laat jullie bank weten dat jullie uit elkaar gaan. Veel banken hebben een speciale website over scheiden. Een overzicht daarvan vind je hier 

Tip:
Zeg de gezamenlijke en/of rekening niet meteen op. De komende tijd worden er misschien nog lopende betalingen afgeschreven. 

Zijn jullie getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan vóór 1 januari 2018? Dan moeten jullie de erfenis verdelen. Wil de schenker niet dat de erfenis naar beide partners gaat (uitsluiting)? Dan moet hij dat in een testament laten vastleggen.

Zijn jullie getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan na 1 januari 2018? Dan valt de erfenis buiten de gemeenschap van goederen, tenzij de schenker nadrukkelijk aangeeft dat de schenking naar beide partners gaat (insluiting). 

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Nee. Jullie eigen rekeningen mogen jullie aanhouden. De gezamenlijke rekeningen en gezamenlijke spaarrekening moeten jullie wel opzeggen, of overzetten op één naam. 

Geef aan jullie bank door dat jullie uit elkaar gaan. De meeste banken hebben een speciale webpagina over scheiden. Een overzicht vind je hier. 

Tip:
Houd de komende tijd de gezamenlijke en/of rekening nog aan. Er kunnen nog automatische incasso’s afgeschreven worden. 

Jullie spaargeld dat jullie samen hebben opgebouwd, moeten jullie verdelen. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie geregisterd partnerschap in gemeenschap van goederen? Dan is het spaargeld van voor jullie huwelijk ook gezamenlijk. Ook hier moet je afspraken over maken. 

Zijn jullie getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden of hebben jullie een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden? Dan moeten jullie afspraken maken over de verdeling van het spaargeld. 

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn jullie beide verantwoordelijk voor de schulden. Ook voor de schulden van voor jullie huwelijk. 

Om jullie scheiding officieel te maken moeten jullie een advocaat of mediator inschakelen. De advocaat of mediator kan een verzoek bij de rechter indienen. 

Als jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap, maar nog geen kinderen hebben, hoef je  wettelijk gezien geen advocaat of mediator in te schakelen. Toch kan het wel fijn zijn om hulp te vragen. Er moet namelijk veel geregeld worden om goed uit elkaar te gaan. Een advocaat of mediator kan daar bij helpen. 

Karoly (een ouder met ervaring)
Onze mediator had een checklist. Dat stelde ons heel erg gerust. Onze mediator gaf meteen aan, dat de kinderen het belangrijkste zijn. Aan de ene kant word je gestimuleerd om in actie te komen, aan de andere kant, zou je ook in je schulp kunnen kruipen, omdat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Een checklist kan dus heel erg helpen. 

Kunnen jullie samen goed afspraken maken? Dan kun je gezamenlijk een advocaat of mediator inschakelen. De advocaat of mediator helpt jullie bij afspraken maken die voor jullie beide goed zijn. 

Zijn jullie het niet eens met elkaar? Of vraagt maar één van jullie de scheiding aan? Dan hebben jullie beide een eigen advocaat nodig. De advocaat is dan partijdig en gaat voor het belang van de eigen cliënt.

Een advocaat en mediator kan jullie beide helpen bij het maken van alle afspraken over jullie scheiding. Het grootste verschil tussen een advocaat en mediator is dat een advocaat vaak voor één partij werkt en een mediator voor beide partijen. Kunnen jullie samen goed afspraken maken? Dan kan je een mediator inschakelen. Je probeert er dan samen goed uit te komen. Lukt dat niet? Dan schakel je beide een eigen advocaat in. Een advocaat is partijdig en gaat voor het belang van de eigen cliënt.

Mochten jullie niet genoeg inkomen hebben om een advocaat of mediator te betalen dan kan je een tegemoetkoming of subsidie krijgen. Dit kan aangevraagd worden door de advocaat via de Raad van Rechtsbijstand. Er zal altijd een eigen bijdrage betaalt moeten worden. In sommige situaties kan hiervoor bijzondere bijstand verkregen worden bij de gemeente. De eigen bijdrage voor een mediator zijn lager dan voor een advocaat. De hoogte van de eigen bijdrage voor gesubsidieerde rechtsbijstand kun je hier vinden

Lees op de website van de Rechtsbijstand meer informatie. 

Jullie zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden of hebben een partnerschap op voorwaarden. Jullie hebben afspraken gemaakt over de bezittingen en inkomen. Deze zijn bij de notaris opgesteld. Kan je de voorwaarden niet vinden? Vraag ze dan op via de notaris. 

Ja. Als jullie uit elkaar gaan moet je dat afstemmen met jullie bank. De bank is meestal jullie hypotheekverstrekker. Zij moeten op de hoogte zijn van jullie scheiding. 

In principe wel, als er sprake is van gemeenschap eigendom zonder bijzondere aspecten. Als jullie overwaarde hebben bij de verkoop van het huis krijg je te maken bij de Bijleen regeling. Dit betekent dat met de vrijgekomen overwaarde rekening gehouden moet worden bij de financiering van een nieuw huis. 

In de meeste gevallen niet. Er zijn uitzonderingen als jullie een bijzondere situatie hebben. Je kan via de woningbouwvereniging om voorrang of extra inschrijfduur vragen. 

Als jullie uit elkaar gaan heeft dat veel impact op de kinderen. Er gaat de komende tijd veel veranderen. Veel kinderen hebben hier last van. Voor kinderen is goed om een veilige en vertrouwde omgeving te hebben, waar ze zich fijn voelen. Het is dan ook goed als een van jullie in het huis blijft wonen, of dat jullie de komende tijd het huis nog even aan houden. 

Marina (een ouder met ervaring)
Wij zijn door het huis gaan lopen met stickers. Dat klinkt misschien kinderachtig, maar het werkte heel goed. Zo wisten we van elkaar wat de ander graag mee wilde nemen. Zo bleek het wel mee te vallen dat we waarde hechten aan dezelfde spullen. Van de spullen met waarde hebben we een lijstje gemaakt. Ik bleef in het huis wonen waardoor ik bijvoorbeeld de TV mocht houden. Ik heb mijn ex-partner hiervoor geld gegeven. 

Het is handig om te bespreken welke spullen waar komen te liggen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in beide huizen de kamers hetzelfde te maken zodat kinderen zich thuis voelen. Jullie zijn hier vrij in. 

Veel gezinnen hebben een of meerdere huisdieren. Als jullie uit elkaar gaan moet je ook wat afspreken over de huisdieren. Wie blijft er voor jullie huisdier zorgen? Jullie kunnen een regeling afspreken; hoe om te gaan met het huisdier en wie er wanneer voor zorgt en wie welke kosten draagt. 

Vaak hechten kinderen zich enorm aan huisdieren. Een scheiding zorgt al voor veel impact voor kinderen. Zorg dus dat jullie kinderen jullie hond, kat of konijn blijft zien. 

 

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!