Scheiden zonder inkomen

Tijdens een scheiding komt er veel op je af. Ook financieel. Vooral wanneer een scheiding moeizaam verloopt. Wanneer je weinig tot geen inkomen hebt, kan dit veel stress opleveren. Wat zijn de mogelijkheden? En kun je scheiden zonder inkomen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Kost scheiden altijd geld?

Scheiden kost bijna altijd geld. Toch kunnen de bedragen erg verschillen. Wanneer je geen advocaat of mediator kunt betalen heb je recht op vergoeding van de kosten. Dit heet een toevoeging. Gezamenlijk worden deze voorzieningen gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

De voorwaarden vind je hier

Griffierechten

De kosten die je sowieso moet betalen zijn de griffierechten. Dat zijn de kosten die de burger betaalt aan de rechtbank. Wie een laag inkomen heeft, betaalt minder griffierecht. Je moet wel zelf aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor dit lage tarief. Wanneer je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand regelt uw advocaat dit.

Online scheiden?

Steeds meer organisaties maken een online scheiding mogelijk. Dit kan soms uitkomst bieden. Online scheiden is vaak een stuk goedkoper. Soms betaal je zelfs alleen de griffierechten. Een online echtscheiding kan alleen als er geen sprake is van een vechtscheiding of wanneer jullie het eens zijn over alle onderwerpen zoals alimentatie, afspraken over kinderen, afspraken over gezamenlijke woning. Deze optie is dan ook niet heel gebruikelijk. Zelfs wanneer je denkt dat online scheiden misschien wel een optie voor jullie is moet hier goed over nagedacht worden. Met een advocaat of mediator maak je minder snel keuzes waar je later misschien spijt van krijgt.