fbpx Skip to content

Wereld Gezondheidsdag

Op 7 april was het Wereld Gezondheidsdag. Een themadag waarop ieder jaar een ander onderwerp centraal staat gericht op gezondheid. Dit jaar koppelen wij de Wereld Gezondheidsdag aan de bijwerkingen die kinderen kunnen ervaren wanneer hun ouders uit elkaar gaan. Een scheiding kan zowel fysieke als mentale gevolgen hebben voor kinderen (en hun ouders).

Gezondheidsklachten die ouders en kinderen kunnen ervaren

Depressieve gevoelens, stress, angst en een laag zelfbeeld kunnen ontstaan bij kinderen wanneer ouders gaan scheiden. Deze mentale en emotionele problemen ontstaan vaak wanneer kinderen de scheiding niet aan zagen komen en zich hierdoor alleen gelaten voelen. Ook ouders kunnen gezondheidsproblemen ervaren. Dit komt omdat ze vaker alleen zijn dan voorheen, wat kan zorgen voor het nodige verdriet.

Agressiviteit, vijandig gedrag, gevaarlijke gewoonten, vandalisme en zelfs het gebruik van drank en drugs kunnen ook reacties van kinderen zijn wanneer ouders uit elkaar gaan. Ieder kind reageert natuurlijk anders, maar zo’n grote verandering kan effect hebben op hun gezondheid. Voor ouders dus zeker iets om rekening mee te houden. Belangrijk is te blijven communiceren met kinderen.

Wat moet je doen als de gezondheidsklachten van jouw kinderen groot worden?

Je kinderen en jij gaan door één van de moeilijkste periodes van jullie leven. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van de juiste hulp. Neem de klachten die je kinderen ervaren serieus en begin met het communiceren hiervan in jullie directe omgeving. Wellicht hoef je niet ver te zoeken en kunnen vrienden en familie de kinderen helpen door een luisterend oor te bieden en er voor jullie te zijn. Mocht dit onvoldoende zijn, dan is het belangrijk om op tijd hulp van externen in te schakelen. Begin bij de dokter, die kan jullie doorverwijzen naar de juiste persoon zoals bijvoorbeeld een psycholoog. Denk niet te makkelijk over de gezondheidsklachten van de kinderen.

Verschillende gemeenten bieden hulp voor advies en ondersteuning bij de scheiding. Benieuwd of jouw gemeente deze mogelijkheid biedt? Klik hier: Contact – Als je uit elkaar gaat.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!