fbpx Skip to content

Waarom initiëren juist vrouwen vaker een scheiding?

Niemand trouwt met het idee dat ze later wel weer van hun partner kunnen scheiden. Toch is de realiteit dat het vaak gebeurt. Vorig jaar eindigden 23.603 huwelijk in een echtscheiding, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Gemiddeld waren mannen 48 jaar oud en vrouwen 44,8 jaar oud. Opvallend is vooral dat bij 70 procent van de scheidingen, de vrouw het initiatief nam om uit elkaar te gaan. Dit kwam weer naar voren uit onderzoek van socioloog Michael Rosen aan de Stanford University. Uit het onderzoek van Rosen kwam ook naar voren dat mannen het vaak totaal niet zagen aankomen wanneer hun vrouw aangaf te willen scheiden. En daarvoor bleken verscheidene redenen te zijn.

1. Vrouwen willen geen traditioneel leven (meer)

Hoewel heus niet alle mannen verwachten dat hun vrouw het huishouden en de zorg voor de kinderen wel op zich neemt, is het voor veel mannen – even blunt gezegd – wel makkelijk als de vrouw het toch wel doet. Sterker nog, onder de wat oudere generaties gebeurt dit vaak nog en verwachten mannen het (onbewust) ook. En dat is nu net waar veel vrouwen moeite mee hebben. Ze willen ook carrière maken, en doen dit ook. Als dan ook nog eens van hen wordt verwacht dat ze alsnog (het grootste deel) van het huishouden en de zorg voor de kinderen verrichten, terwijl ze net zoveel werken als hun partner en hij ook de handen uit de mouwen kan steken, dan is een vrouw dat snel beu. Natuurlijk kan hier dan over gepraat worden, maar als er geen verandering komt – of slechts een van tijdelijke aard – dan kan de relatie voelen als een blok aan het been.

2. Vrouwen leunen niet alleen op hun partner voor emotionele steun

Vooral mannen van de oudere generatie hebben vaak meer moeite met het uiten van hun emoties dan vrouwen. Met name met het uiten ervan bij hun vrienden of kennissen. Het resulteert erin dat mannen hun gevoelens vooral met hun partner delen. Voor mannen valt emotionele steun dus weg als ze zouden scheiden van hun vrouw, waardoor het voor mannen al meteen minder fijn is om dit te doen. Vrouwen daarentegen kunnen bij hun man terecht voor emotionele steun, maar luchten hun hart ook heel vaak bij vrienden of familieleden. Hierdoor leunen zijn niet alleen op hun partner wanneer ze hun ei kwijt moeten.

3. Onacceptabel gedrag

Natuurlijk gedragen we ons allemaal weleens onaardig, maar wanneer een partner over de schreef gaat tolereren vrouwen dat minder goed dan mannen, zo blijkt uit onderzoek. Een man die extreem jaloers of controlerend is, of vreemdgaat, wordt door een vrouw sneller de laan uitgestuurd dan andersom.

4. Vrouwen redden zich makkelijker zonder partner

Als je lang samen bent geweest met een partner, ga je vaak op diegene leunen. Wanneer je uit elkaar gaat, valt dat weg. Vrouwen kunnen zich dan beter redden. Vaak waren zij al verantwoordelijk voor het grootste deel van het huishouden en de opvoeding van de kinderen, waardoor ze zich makkelijker redden wanneer ze dit alleen moeten doen. Mannen moeten hier echter veel meer aan wennen dan vrouwen. Veel dingen moeten ze nu alleen doen, of zelfs leren om te doen. En dat is pittig.

Bron: Marie-Claire

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!