In de afgelopen jaren hebben jullie samen een inboedel opgebouwd. Wie krijgt wat als jullie uit elkaar gaan? Daar moet je nu afspraken over maken. Breng samen met jouw partner eerst in kaart wat er allemaal onder de inboedel valt. Ook schulden en bijvoorbeeld huisdieren horen erbij. Je hoeft bij een scheiding alleen zaken te verdelen, die gezamenlijk eigendom zijn.
Bezittingen
Bij bezittingen denk je direct aan de spullen in jullie huis. Realiseer je dat aan spullen ook een emotionele waarde kan zitten waar je rekening mee moet houden. Maar ook de hond, auto, de spaartegoeden en de waarde van de woning horen bij de bezittingen. Eventuele aandelen, deposito’s, certificaten, opties en obligaties moeten bij een scheiding verdeeld worden.
Schulden
Bij schulden kun je denken aan een hypotheek, doorlopende kredieten, persoonlijke leningen en nog niet betaalde rekeningen. Onder schulden vallen ook openstaande bedragen bij postorderbedrijven of webshops, afbetalingsregelingen (kopen op afbetaling), schulden aan familie/vrienden/derden en belastingschulden. Hebben jullie een gezamenlijke schuld? Dan kan de schuldeiser de schuld op jullie beiden verhalen.
Spullen van de kinderen
De spullen van de kinderen en de banksaldi van (spaar)rekeningen die op naam van de kinderen staan hoeven natuurlijk niet verdeeld te worden, die zijn van hen. Krijgen de kinderen op twee plekken een eigen kamer? Maak dan duidelijke afspraken over de verdeling van de spulletjes. Het is belangrijk om de kinderen hierbij te betrekken.
Gemeenschap van goederen
Hoe de bezittingen en schulden worden verdeeld, hangt af van de vorm van jouw relatie. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen maakt het uit wanneer je getrouwd bent. Als dit vóór 1 januari 2018 is, dan zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Ook als een schuld vóór het huwelijk is aangegaan. Als je ná 1 januari 2018 getrouwd bent, dan zijn de bezittingen en schulden van vóór het huwelijk niet gezamenlijk. Deze hoef je dus niet te verdelen.
Huwelijkse voorwaarden
Hebben jullie huwelijkse voorwaarden? Dan gelden de afspraken die hierin zijn gemaakt. De voorwaarden staan in de notariële akte. Je kunt bij de notaris een kopie hiervan opvragen. Zijn de huwelijkse voorwaarden niet ingeschreven in het huwelijksgoederenregister? Dan mag een schuldeiser jullie beiden aanspreken om de schuld terug te betalen. Zijn de voorwaarden wel geregistreerd? Dan kan alleen de schuldenaar aangesproken worden.
Gebruik onze checklist om alles wat je moet regelen in kaart te brengen.