fbpx Skip to content

Vakantie met gescheiden ouders

Als ouders is het belangrijk dat je in gesprek blijft met elkaar en de kinderen over bepaalde onderwerpen en keuzes. Zo ook over vakanties. De zomervakantie is de langste periode waarin de meeste ouders met hun kinderen op vakantie gaan. Heerlijk naar de zon, wandelen, steden bezoeken en uiteten, allemaal dingen die horen bij vakantie. Je wil graag samen met de kinderen weg, maar je moet ook rekeninghouden met de planning van je ex-partner. Hoe doe je dat?

Een ding is zeker: ga het gesprek over de vakantie op tijd aan, zodat je tijdig weet waar je aan toe bent en je kinderen ook. Dan kan je de vakantie boeken en ben je hier in de drukste vakantieperiode van het jaar niet te laat mee.

Hoe verdeel je de vakantie als je gescheiden bent?

De zomervakantie voor basisschoolleerlingen beslaat ongeveer 6 weken. Dat betekent dat elke ouder recht heeft op 3 weken samen met de kinderen. Dit is afhankelijk van de regeling die jij en je ex-partner hebben, maar het is voor de zomervakantie het meest gebruikelijk om deze te splitsen. Of je nu naar het buitenland vertrekt of leuke dingen in Nederland doet tijdens die 3 weken, dat maakt niet uit. Het is gewoon fijn om qualitytime met je kinderen te hebben. Dat vind jij zelf fijn, maar de kinderen ook. Bespreek de plannen samen met je kinderen en als dat mogelijk is met je ex-partner.

Keuzes die je maakt

Als je bijvoorbeeld geen 3 weken vrij kunt krijgen, maar 2 weken, kun je overleggen hoe je dit oplost. Je zou een andere verdeling kunnen maken of familieleden of vrienden vragen bij te springen Er is geen goed of fout hieraan, maar probeer er op het werk wel voor te zorgen dat je in ieder geval ongeveer 2 weken vakantie hebt, tijdens de zomervakantie van de kinderen. Want zeg nu eerlijk, wanneer heb je door het jaar heen écht tijd samen?

Tussentijds contact met je kinderen

Een berichtje sturen of belletje plegen met de kinderen, wanneer zij met je ex-partner op vakantie zijn mag gerust, maar geef ze wel de tijd en ruimte om te genieten met je ex. Jouw tijd samen met de kinderen is al geweest of staat nog op de planning. Drie weken de kinderen niet zien kan lang zijn, waardoor er vanuit je ex-partner het begrip moet zijn om de kinderen even te spreken over de telefoon. Zorg er wel voor dat je ze tijdens de vakantie met de ander echt hun gang laat  gaan. Elkaar spreken kan wellicht tussendoor, maar anders komt dit later wel.

Meer weten over de verdeling van de zomervakantie wanneer je gescheiden bent? Kijk eens op zorgzaamscheiden.nl.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!