fbpx Skip to content

Vakantie en feestdagenregeling

Het nieuwe schooljaar is weer in zicht. Voor veel gescheiden ouders betekent dit weer tijd om het nieuwe schema voor de vakanties en feestdagen te maken! Of vind jij het fijner om dit per kalenderjaar te doen?

Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Zo ook de verdeling van de omgangsregeling voor de kinderen tijdens vakanties en feestdagen. Dit heet de feestdagenregeling. In het ouderschapsplanĀ leg je vast wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Dit mag je als ouders zelf bepalen, maar in de praktijk komt vaak naar voren dat ouders hier moeite mee hebben. Daarom geven wij enkele voorbeelden hoe je de verdeling van de kinderen zou kunnen regelen. Elke ouder wil natuurlijk de feestdagen delen met zijn/haar kinderen. Het is daarom belangrijk dit goed en eerlijk te regelen.

Verdeling schoolvakanties

Het meest eerlijke is natuurlijk als de kinderen de ene helft van de vakantie bij moeder zijn en de andere helft van de vakantie bij vader. Vaak wordt daarbij afgesproken dat partijen niet langer dan twee weken aaneengesloten met de kinderen op vakantie zijn. De verdeling van vakantiesĀ kan je vooruit vastleggen voor alle jaren. Of het kan aan het begin van elk kalenderjaar of schooljaar worden bepaald. De vakanties kunnen op verschillende manieren verdeeld worden. Bijvoorbeeld:

  • De ene vakantie bij de vader en de andere vakantie bij de moeder. Bijvoorbeeld de herfstvakantie bij vader, de eerste week kerstvakantie bij moeder, de tweede week kerstvakantie weer bij vader etc. Het is gebruikelijk om dan eerste en tweede kerstdag ook weer te verdelen. De zomervakantie wordt vaak in tweeĆ«n gedeeld.
  • Elke vakantie 50% van de tijd bij beide ouders. Het eerste gedeelte bij de vader en het tweede gedeelte bij de moeder.

Verdeling feestdagen

Veel feestdagen zijn verdeeld over twee dagen, waardoor het mogelijk is om bij elke ouder een dag samen te kunnen zijn. Dit is het geval bij kerst, Pasen en Pinksteren. Sommige ouders vinden het fijner om de kinderen de feestdagen volgens het de normale regeling te laten doorbrengen.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij Ć©Ć©n minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!