fbpx Skip to content

Tips scheiden met kinderen

Een scheiding kan voor kinderen heel erg heftig zijn. Hoe ga je hier het beste mee om? Hoe kan je je kinderen helpen? We hebben wat handige tips voor je op een rij gezet.

Blijf goed luisteren

Wanneer kinderen te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden, komen zij met veel vragen te zitten. Ze maken zich vaak zorgen en moeten hun verhaal kwijt kunnen. Het is belangrijk dat je hier ook naar luistert. Ga bij ze zitten, luister aandachtig en onderbreek je kinderen niet. Kinderen wil gehoord worden, laat je dus niet afleiden door bijvoorbeeld je telefoon. Kinderen zijn vaak terughoudend, omdat ze bang zijn dat de ouders van slag raken. Het is belangrijk je kinderen te laten merken dat het goed is om je gevoelens te uiten.

Wees duidelijk

Kinderen hopen vaak dat de ouders weer bij elkaar komen. Geef aan bij je kinderen dat het heel normaal is om dit te denken. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te benadrukken dat jullie als ouders echt niet meer bij elkaar komen. Hoe duidelijker je bent, hoe prettiger dit is. Als kinderen vragen stellen en je geeft vage antwoorden, dan roept dit vaak meer onrust en onduidelijkheid op. Ben dus eerlijk en duidelijk. Pas je woorden en wat je vertelt wel aan op de leeftijd van je kind.

Leg uit dat de kinderen niet schuldig zijn

Veel kinderen voelen zich verantwoordelijk voor een scheiding. Ze denken dat hun ouders gaan scheiden, omdat ze niet lief zijn geweest of ongehoorzaam zijn geweest. Het is erg belangrijk te benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Het liefst benadruk je dit meerdere keren.

Wees eerlijk

Wees eerlijk tegen je kinderen. Sommige ouders vertellen hun kinderen dat papa even weg is voor de zaak. Heel begrijpelijk dat ervoor wordt gekozen om dit de kinderen te vertellen. Alleen kinderen voelen goed aan als er iets aan de hand is en je iets voor ze achterhoudt. Als ze er achteraf achter komen dat je hebt gelogen zullen ze jou minder snel vertrouwen. Dat is niet wat je wilt.

Geef niet elkaar de schuld

Probeer niet negatief te spreken over je partner in het bijzijn van de kinderen. Ze kunnen dan het gevoel krijgen dat ze tussen jou en je partner moeten kiezen. Het kan ook zijn dat het voelt als een afwijzing, omdat het kind veel op je partner lijkt. Pas hier dus echt mee op. Voor de kinderen voelt het fijn als ze van beide ouders “mogen” houden.

Gerust stellen

Jongere kinderen zijn vaak bang dat de ouders bepaalde zaken niet meer kunnen betalen na een scheiding. Bijvoorbeeld voor nieuwe kleding, eten of het huis. Leg je kind uit dat ze zich hier geen zorgen over hoeven te maken. Ook zijn sommige kinderen bang voor hun veiligheid wanneer ze bij hun moeder gaan wonen. Neem je kinderen daarom mee in je plan om voor veiligheid te zorgen: wat kun je doen bij brand of tegen inbrekers? Zorg ervoor dat kinderen zich daar niet druk over hoeven te maken.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!