fbpx Skip to content

Stappenplan scheiden met kinderen

Scheiden, het is voor niemand leuk. Waar begin je als je besloten hebt te gaan scheiden en je samen kinderen hebt? Hierbij een stappenplan om erachter te komen waar je begint als jullie besloten hebben te gaan scheiden.

Stap 1: de kinderen vertellen over de scheiding

Bepaal samen een goed moment om het aan de kinderen te vertellen. Het is van belang om het eerst aan de kinderen te vertellen voordat jullie het met anderen delen. Zo voorkom je dat de kinderen het van een ander te horen krijgen. De impact van de scheiding op de kinderen is namelijk al groot genoeg. Neem daarom ook Ć©cht de tijd om het ze te vertellen. Geef ze de kans om hun emoties te uiten en vragen te stellen als ze deze hebben.

Stap 2: je omgeving vertellen dat je gaat scheiden

Als tweede stap vertel je aan je omgeving dat jullie gaan scheiden. Het belangrijkst is om dit pas te doen als de kinderen het weten. De reacties van familie en vrienden kunnen heel verschillend zijn. Sommigen zien het totaal niet aankomen en anderen verwachtten het misschien al langere tijd. EĆ©n tip! Wees duidelijk tegen vrienden dat jullie niet verwachten dat ze een kant kiezen. Sterker nog; vraag juist of ze geen kant willen kiezen om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken.

Stap 3: doorloop wat jullie samen moeten regelen

Nadat jullie de scheiding hebben aangekondigd bij de kinderen en vertelt hebben aan de omgeving is het van belang om dat jullie samen op een rijtje zetten wat er allemaal geregeld moet worden voor scheiding. Afspraken over de kinderen zoals de omgang, kinderalimentatie en de opvoeding. Ook al is het moeilijk, probeer hierover op Ć©Ć©n lijn te liggen en de kinderen niet de dupe laten worden van jullie scheiding. Maar vergeet ook niet andere zaken te regelen zoals: eventuele schulden, verdeling van spullen en andere geldzaken.

Stap 4: bepaal waarom jullie willen gaan scheiden

Allerlei emoties zijn losgekomen zowel bij jouzelf als bij je (ex)partner maar ook bij de kinderen. Scheiden kan zorgen voor een gevoel van opluchting maar tegelijkertijd ben je ook verdrietig omdat je jezelf liever je hele leven samen met je partner had gezien. Bedenk daarom waarom je uit elkaar gaat. Houd dat vast en raak niet overspoeld door emoties van anderen en jezelf. Het is een weloverwogen keus waar je wellicht al een hele tijd mee rondloopt. Probeer ervoor te zorgen dat jullie zonder ruzie uit elkaar gaan en te handelen in het belang van jullie kinderen.

Stap 5: schakel de juiste hulp in

Als allerlaatste stap is het belangrijk om hulp in te schakelen. Bij een scheiding kun je veel zelf regelen en stel je zelf een lijst op met welke spullen voor wie zijn, maar bij een aantal zaken heb je hulp van anderen nodig. Misschien is een advocaat of mediator nodig om afspraken te maken over de alimentatie, de financiƫle afhandeling of de omgang met de kinderen. Schaam je niet om de hulp in te roepen. Het is veel belangrijker dat je goed uit elkaar gaat en de juiste afspraken maakt zodat je hier op de lange termijn profijt van hebt.

Wil je meer weten over alles wat je moet regelen bij de scheiding? Lees hier meer!