fbpx Skip to content

Sinterklaas, waar komt u langs?

De schoentjes worden weer gezet, er wordt gezongen, pepernoten gegeten en verlanglijstjes gemaakt. De leukste tijd van het jaar voor de meeste kinderen. Na een scheiding kan dit erg confronterend zijn. Voorheen deed je dit met het hele gezin, maar nu ga je door als twee gezinnen. Waar, wanneer wordt sinterklaas gevierd dit jaar en welke afspraken moeten er nog gemaakt worden? Hoe laat je Sinterklaas het beste verlopen?

Waar en wanneer?

Het liefst vier je Sinterklaasavond op 5 december, maar nu ben je gescheiden. Zorg dat het duidelijk is bij wie de kinderen zijn tijdens Sinterklaas. Bespreek ook de details. Wie gaat er mee met de optocht? Wie viert het met de kinderen op pakjesavond?

Tip: Laat afspraken, zoals feestdagen opnemen in het ouderschapsplan, plan hierin belangrijke dagen, zodat het eerlijk wordt verdeeld.

Wie geeft wat?

Het verlanglijstje is gemaakt en in de schoen gestopt. Ook al zijn jullie uit elkaar, is het belangrijk om contact te hebben wie welke cadeautjes geeft. Het kan natuurlijk niet zijn dat Sint een foutje maakt en je kind twee keer hetzelfde cadeau krijgt.

Hou elkaar op de hoogte

Sinterklaas is een groot feest voor iedereen. Naast dat het thuis gevierd wordt, wordt het ook vaak gevierd op school, sport en andere plekken. Hou elkaar op de hoogte wanneer wat plaatsvindt en wie er bijvoorbeeld voor de surprises zorgt.  

Financieel lastig

Heb je het financieel lastig door de scheiding? Geen zorgen, er zijn genoeg leuke opties. Je kunt bijvoorbeeld naar de kringloop gaan, maar wat nog veel leuker is, is herinneringen maken. Herinneringen neem je mee, cadeautjes zijn tijdelijk. Zorg dat het een leuke avond wordt. Ga samen bakken, maak het favoriete eten, maak van tevoren surprises en gedichtjes, ga samen zingen en speel spelletjes. Zo heb je toch een onvergetelijke Sinterklaas.

Gaan de cadeaus mee?

Bespreek van te voren hoe het zit met de cadeautjes. Mogen ze meegenomen worden naar het andere huis of liever niet? Wees van te voren ook duidelijk naar de kinderen wat hier de regels van zijn. Komt je kind opeens thuis met een cadeau van de ander, waar je niet blij mee bent? Zeg je oordeel niet hardop. Je kind is er heel blij mee en daar draait het om.

Na pakjesavond

Na pakjesavond komt je kind waarschijnlijk super enthousiast terug. Ze zijn blij en trots op de cadeautjes die ze hebben gekregen. Je vindt dit misschien heel frustrerend, maar laat dit niet merken. Ze hebben dit van ā€˜Sinterklaasā€™ gekregen. Wees geĆÆnteresseerd in de kinderen en hun cadeaus en maak vooral geen vervelende opmerkingen. Het is een feest van de kinderen en zij mogen niet de dupe zijn van de scheiding.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij Ć©Ć©n minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!