fbpx Skip to content

Scheiden zonder Schade

kerst

Wanneer je uit elkaar gaat heeft dat niet alleen een impact op jullie zelf, maar ook op jullie omgeving. Vooral voor de kinderen heeft het een enorme impact. Veel ouders vinden het lastig om goed uit elkaar te gaan en ervoor te zorgen dat beide ouders een goede invulling kunnen blijven geven aan het ouderschap. Daarom is het programma Scheiden zonder Schade ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat de behoeften van kinderen centraal staan en zij zo min mogelijk last hebben van de breuk tussen ouders.

Het kind staat centraal

Het programma Scheiden zonder Schade is op 1 september 2018 gestart. Dit programma is gestart in opdracht van de minister van Justitie en Veiligheid, de minister van Volks­gezondheid Welzijn en Sport en in partnerschap met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het programma Scheiden zonder Schade heeft als doel om de schade bij kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen zij door gezinnen zo vroeg mogelijk te begeleiden en daardoor onder andere conflicten te voorkomen. Hierbij worden diverse professionals ingezet, zoals een specialist in contactverlies. De specialist in contactverlies is betrokken om te voorkomen dat er ouderverstoting plaatsvindt, waarbij het kind het contact met een van de ouders verbreekt.  

Resultaten van scheiden zonder schade

Het programma Scheiden zonder schade heeft in de afgelopen 2,5 jaar een aantal goede resultaten geboekt, namelijk:

  • Boek Gezin in scheiding: van en voor ouders met ‘do‚Äôs and dont’s bij een scheiding (verkrijgbaar bij Family Factory).
  • Het Geldplan Scheiden: dit geldplan geeft inzicht in nieuwe inkomsten en uitgaven na een scheiding.
  • Educatieve spel Los het op. Dit spel is voor kinderen in het basisonderwijs in groep 6, 7 en 8 (verkrijgbaar via hier). Het spel gaat over gevoelens en praktische problemen waar een kind mee te maken kan krijgen bij een scheiding.

Het programma liep door tot eind 2021. Begin 2022 volgt het eindrapportage met alle resultaten van het programma Scheiden zonder schade.

Meer weten?

Het volledige programma Scheiden zonder Schade vind je hier. Ook zijn er diverse Webinars waarin verschillende gemeenten uitleg geven over hun begeleiding bij scheidingen. De Webinars vind je op het YouTube kanaal van Scheiden zonder Schade.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!