Scheiden zonder overeenstemming

De beslissing om te scheiden is al lastig genoeg. Maar wat als jij en je partner hierover niet op een lijn zitten? Misschien denk jij dat jullie huwelijk nog te redden valt, alleen denkt je partner van niet of andersom.

Het komt regelmatig voor dat één van de twee partners al langere tijd nadenkt over een scheiding. Jij hebt bijvoorbeeld al de voors-en tegens afgewogen, met vrienden erover gepraat en toegewerkt naar het moment om dit bespreekbaar te maken. Je hoopt dat je partner op dezelfde lijn zit, maar het kan zomaar als een verassing komen. Of misschien ziet je partner ook wel in dat het al een tijdje niet lekker loopt, maar heeft hij of zij eerst nagedacht over andere oplossingen.

Fases van scheiden

Het scheidingsproces is te vergelijken met een rouwproces. Jij bent hier misschien al doorheen gegaan maar je partner nog niet. Gun hem of haar ook deze tijd, hiermee voorkom je dat iemand zich ongehoord of onbegrepen voelt. Het is wel goed om te weten welke fases je kan verwachten.

  • Ontkenning: het ontkennen van de feiten
  • Protest: zichzelf of anderen de schuld geven
  • Onderhandelen: compromissen proberen te sluiten
  • Verdriet: begin van de aanvaarding, maar met gevoel van verdriet, spijt of angst
  • Aanvaarding: acceptatie en richten op de toekomst

Belang van goede communicatie

Neem je partner zo snel mogelijk mee in jouw gevoel om te voorkomen dat de spanningen te hoog oplopen. Een partner kan boos worden, maar dat kan ook liggen aan dat hij of zij zich zorgen maakt over het financiële plaatje of de kinderen, niet over de scheiding zelf. Goede communicatie is dus van groot belang. Toon begrip en zoek samen naar een oplossing. Jullie kunnen ook een mediator inschakelen die kan ondersteunen bij het maken van goede afspraken.

Het komt gelukkig niet heel vaak voor dat een partner een echtscheiding blijft proberen tegen te houden. Zij zien ook in dat dit weinig nut heeft. Als je partner niet meer bij je wilt blijven heeft het geen zin daartegen te vechten. Maar mocht het toch nog steeds een moeilijk punt zijn, is er altijd de mogelijkheid een eenzijdige scheiding aan te vragen. Dit doe je middels een eigen advocaat en een verzoekschrift bij de rechtbank. Hierin geef je aan waarom jullie huwelijk niet meer levensvatbaar is. Dit proces duurt helaas wel langer en kost meer.