fbpx Skip to content

Scheiden zonder gedoe

Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan? Regel de scheiding zonder gedoe. Zorgeloos scheiden doe je door zaken vroegtijdig, goed en vooral samen te regelen, zodat jullie het beiden met de keuzes eens zijn. Heb je besloten om zelf te willen scheiden van je partner en is je partner het niet eens met jouw keus voor de scheiding? Dan ligt dit natuurlijk anders.

Hoe vraag je de scheiding aan?

Een scheiding vraag je aan met een verzoekschrift. Je stuurt dit via een advocaat naar de rechtbank. Als jullie samen de scheiding aanvragen is één advocaat genoeg. Maar als jullie het niet met elkaar eens zijn over de scheiding, dan mag je deze stap alleen doen. Je partner kan in dat geval zelf aan de rechtbank laten weten het niet eens te zijn met de scheiding. Dit noemen we een verweer invoeren. Let wel op! Een verweer invoeren moet binnen 6 weken nadat je het scheidingsverzoek van je partner hebt ontvangen via je advocaat.

Je kunt daarnaast samen met een mediator proberen om tot een oplossing te komen, als de ander hier ook voor open staat.

Alleen de scheiding aanvragen

Als je partner en jij het niet eens zijn over de keus om te gaan scheiden, dan hebben jullie allebei een eigen advocaat nodig. De partner die graag wil scheiden, dient dan samen met een advocaat een eenzijdig verzoekschrift in. De partner die het niet eens is met de scheiding, kan samen met een advocaat, middels een verweerschrift bezwaar maken. Klik hier om te kijken wat er allemaal bij komt kijken om in verweer te gaan.

Kosten bij de scheiding

Je betaalt een vergoeding voor de behandeling van de zaak door de rechter: de griffierechten. De kosten hiervoor verschillen per persoon en zijn afhankelijk van verschillende zaken.

Mocht er een rechtszaak ontstaan, dan kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn, zoals advocaatkosten. Als dit niet het geval is, betaal je tijdens een scheiding dus enkel de kosten voor de griffierechten.

Misschien kun je de kosten van mediator of advocaat niet betalen. Of kun je slechts een deel betalen. Dan kan de overheid een deel van de kosten voor rechtsbijstand of mediation vergoeden. Of je dat krijgt en hoeveel dat is, hangt af van jullie inkomen en vermogen. Jouw advocaat of mediator vraagt namens jou subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Mogelijk dat jouw verzekeraar (een deel van) de kosten vergoedt. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!