fbpx Skip to content

Scheiden: reden voor een scheidingsfeestje?

Als we het hebben over scheiden, denken we voornamelijk aan de negatieve kant van de situatie. Scheiden betekent verlies en rouw en daar komt veel verdriet en soms boosheid bij kijken. Het heeft gevolgen voor jezelf, maar ook voor je familie of kinderen. Toch zitten er ook positieve kanten aan een scheiding. En juist die kant wordt belicht tijdens een zogeheten ‘scheidingsfeest’.

Scheidingsfeest

Overgewaaid uit Amerika, de ‘Divorce Party’, is een feest vol vreugde. Logischerwijs zou je wellicht denken dat je een scheidingsfeest geeft wanneer je blij bent om te gaan scheiden. Hoewel dat natuurlijk kan, is dat niet de insteek. Met een scheidingsfeest kun je even alle ellende die bij de scheiding komt kijken, vergeten Daarnaast is het de bedoeling dat je stilstaat bij wat je allemaal wél hebt, in plaats van wat je verliest. Het gaat om het vieren van een nieuw leven.

Wat kun je verwachten op het feest

Op het scheidingsfeest wordt niet alleen gedanst, gegeten en gedronken. Er zijn diverse activiteiten aanwezig. Zo staat er een vuurkorf waar een rituele verbranding van de bruidssluier of foto’s plaatsvindt. Daarnaast kun je karaoke wedstrijden houden met een ‘happy divorce’-playlist met meezingers als ‘Ik leef niet meer voor jou van Marco Borsato’.

Maar ook het maken van een nieuw naamplaatje voor naast de voordeur, het begraven van je trouwring of het bakken van een scheidingstaart behoort tot mogelijke activiteiten voor je scheidingsfeest.

Therapeutische werking

Hoewel het gekscherend klinkt, heeft het scheidingsfeest ook een therapeutische werking. Het kan je helpen om er weer bovenop te komen. Therapeuten stellen dat het vieren van de scheiding heel gezond is. Mensen kunnen zich namelijk eenzaam voelen na een scheiding. Je raakt vriendschappen kwijt en in sommige gevalle doorloop je lange, juridische procedures. Dat kost heel veel negatieve energie. Een feest geeft je een ontlading en een balans in negatieve en positieve gevoelens.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!