Kinderen met autisme vinden het moeilijk om gevoelens, gedachten en emoties van mensen te signaleren en te begrijpen. Voor kinderen met autisme is een echtscheiding een ingrijpende gebeurtenis met veel impact. Veranderingen zorgen voor stress en vragen daarom om de juiste aanpak. Het is belangrijk om voldoende structuur en duidelijkheid te bieden aan het kind.
Extra aandacht voor ouderschapsplan
Het wegvallen van de thuisbasis is extra ingewikkeld doordat de vertrouwde omgeving, veiligheid, structuur, regels en geborgenheid ineens weg vallen. Bij een kind met autisme is het maken van een concreet en duidelijk ouderschapsplan erg belangrijk. In dit plan staan alle afspraken over hoe je als ex-partners de opvoeding en verzorging van het kind gaan regelen. Bij kinderen met autisme is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de volgende punten:
- Zorg er voor dat er wordt geluisterd naar de wensen en behoefte van het kind.
- Let er bij het formuleren van de afspraken op dat alles helder is.
- Zorg ervoor dat je als ouder zo min mogelijk afwijkt van het ouderschapsplan.
- Zorg ervoor dat de dagen en de weken er zoveel mogelijk hetzelfde uitzien.
- Bekijk en overleg goed wat er extra nodig is voor het kind vanwege het autisme (woonruimte voor het kind, de dagelijkse en wekelijkse structuur, afspraken over wisselmomenten etc.).
- Geef een kind de tijd om de scheiding te verwerken. Een kind met autisme heeft meer tijd nodig om de hele situatie te kunnen overzien. Als mens krijg je losse stukjes informatie binnen en ons brein maakt daar dan een logisch verhaal van. Het is voor een kind met autisme lastiger om een logisch verhaal te maken van de informatie die ze krijgen.
Nazorg en begeleiding
Het kan zijn dat gedragsproblemen die vaak voorkomen bij kinderen met autisme verergeren bij een scheiding. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor goede begeleiding, ondersteuning en aansturing voor het kind. Kom jullie er niet uit? Kom dan in contact met een beroepskracht. Klik hier.