fbpx Skip to content

Scheiden. En de kinderen dan?

fiets van kind met gescheiden ouders

De ouders van Sam (jongen, 13 jaar) en Noor (meisje, 15 jaar) zijn onlangs gescheiden. Hun vader en moeder wonen 15 minuten van elkaar vandaan. Iedere vrijdag fietsen Noor en Sam van hun vader naar hun moeder, en andersom. In dit artikel geven Noor en Sam andere ouders tips. Hoe zorg je dat kinderen geen last krijgen van een scheiding?

Wonen in twee huizen

Sam en Noor zagen de scheiding van hun ouders aankomen. Ze sliepen allebei al een tijdje apart en er waren regelmatig discussies over kleine dingen. Sam vertelt: “Een scheiding heeft impact op je leven. Je hebt ineens twee huizen. Het wisselen tussen die huizen is het meeste waar ik last van heb. Dat je op vrijdagmiddag denkt: oh, shit. Ik moet nu nog mijn tas inpakken en nog 15 minuten fietsen. Ik ben al veel te vaak iets vergeten en dan moest ik snel terug fietsen. Het is echt niet leuk om een kwartier terug te fietsen, als je bijvoorbeeld je tandenborstel bent vergeten.”

Duidelijke afspraken maken

Sam en Noor vertellen ons dat het belangrijk is om tijd te nemen om te wennen aan de nieuwe situatie. “Papa en mama hadden een appartement gehuurd. Ze gingen wisselen van woonplek, waardoor wij als kinderen in hetzelfde huis konden blijven. Zo konden wij op onze vertrouwde plek blijven wonen”, vertelt Sam. Noor vult hem aan: “Dat was voor ons fijn. Je kunt zo langzaam aan het idee van één ouder in je huis wennen. Ook kon mijn moeder daardoor goed nadenken over het huis dat ze wilde gaan kopen.” Sam is het met haar eens. “Mama en papa hebben het goed geregeld. In een rustig tempo. Dat was heel fijn.”

Tips voor ouders

“Het is belangrijk dat afspraken duidelijk zijn. Ik vond het fijn om precies te weten wanneer papa er was en wanneer mama er was. Als er geen duidelijke afspraken zijn, dan is het nog steeds niet goed geregeld.” Noor heeft een goede praktische tip voor ouders met kinderen die willen gaan scheiden: “wissel van huis op de vrijdag. Dan kun je eerst nog in het weekend leuke dingen met elkaar doen. Als je op zondag wisselt, moet je gelijk op maandag naar school en dat is niet fijn.”

Contact met beide ouders

Volgens Noor en Sam is het goed voor kinderen om beide ouders even vaak te zien, tenzij een kind dat zelf liever niet wil. “Het is heel fijn dat onze ouders nog goed met elkaar praten. We hebben ook nog een keer samen gegeten. Ze zijn nog vrienden.” Noor is het daarmee eens. “Papa en mama hebben afgesproken om verjaardagen van ons samen te vieren. Dat is wel fijn. Dan is het niet dat als ik bij mama ben, dat papa dan niet komt.”

Openheid naar de kinderen toe

Ga altijd in gesprek met kinderen geven Noor en Sam als tip. Betrek hen in de afspraken die je maakt, want het heeft namelijk ook gevolgen voor hen. Zo zegt Noor: “Je moet er met je kinderen open over praten. Als ik ergens mee zat, kon ik het gewoon zeggen tegen papa en mama. Dat was heel fijn.” Sam zegt: “Wat ik slim vond is dat papa en mama ons om advies vroegen bij het maken van de afspraken. Het is fijn als je zelf het gevoel hebt dat je mee kan bepalen in verschillende dingen. Zo heb ik tegen papa en mama gezegd dat ze dicht bij elkaar moesten gaan wonen, zodat ik niet drie kwartier hoef te fietsen en nog naar m’n vrienden kan. Daar hebben ze goed naar geluisterd.” Noor sluit zich aan bij Sam. “Voordat ze alles tekenden, de formulieren, lieten ze mij en Sam alles lezen. Ze vroegen of wij het goed vonden wat zij hadden besloten. Dat waren dan regels over kleine dingen. Bijvoorbeeld dat ze heen en weer zouden rijden, als we spullen vergaten. Dan hoefden wij niet te fietsen. Dat was fijn.”

Hulp van anderen

Noor kreeg tijdens de scheiding hulp van schoolmaatschappelijk werk. “Ik merkte op school dat ik mijzelf soms niet goed kon concentreren en dat ik er met mijn hoofd niet bij was. Toen heeft mama aan mijn mentor gevraagd of ik met iemand van school kon praten. 1 keer in de week kreeg ik een gesprekje. Het hielp wel, omdat ik toen met iemand anders kon praten over waar ik last van had. Dat is toch anders dan met je ouders. Ik denk dat ze dat goed hebben geregeld.”

Noor en Sam zijn blij met hoe hun ouders de scheiding hebben geregeld. Doordat ze ons in elke stappen hebben meegenomen, is het proces voor hen prettig verlopen. Er is snel met elkaar afspraken gemaakt, maar er is wel de tijd genomen om samen met de kinderen aan de nieuwe situatie te wennen. Dat is iets wat Noor en Sam dan ook aan alle ouders willen meegeven die in dezelfde situatie terecht komen als hun ouders.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!