fbpx Skip to content

Samen zorgen, apart leven

dag van je ex

Jeroen deelt openhartig de ontwikkeling van zijn relatie en de aanloop naar de uiteindelijke beslissing tot scheiden. “Onze relatie begon vijf jaar voor de scheiding en verliep in het begin goed,” vertelt hij. “We deelden veel mooie momenten en hadden plannen voor de toekomst.” Echter, na ongeveer drie jaar begonnen er langzaam maar zeker problemen te ontstaan tussen hen beiden. Ze groeiden geleidelijk uit elkaar. De druk van het dagelijks leven en veranderende prioriteiten zorgden voor strubbelingen binnen hun relatie.

De beslissing tot scheiden

De definitieve beslissing tot scheiden werd genomen na een moeizame periode en de komst van hun tweede kind. “Het was een van de moeilijkste beslissingen die we ooit hebben moeten nemen,” bekent Jeroen. “We hebben geprobeerd om onze relatie te redden, vooral vanwege onze kinderen. Maar na lang nadenken en proberen, beseften we dat het beter was om uit elkaar te gaan.”

De beslissing tot scheiden werd uiteindelijk genomen tijdens de zwangerschap, maar werd pas echt in gang gezet rond oktober, ongeveer vier maanden na de geboorte van hun tweede kind. “Het was belangrijk voor ons om in het belang van onze kinderen te handelen,” voegt Jeroen eraan toe.

Impact op de kinderen

De impact van de scheiding op de kinderen was een van de grootste zorgen voor Jeroen en zijn ex-partner. “We wilden de kinderen zo goed mogelijk ondersteunen en hen door deze moeilijke periode begeleiden,” legt Jeroen uit. “Onze oudste gaf aan dat ze het liefst wilde dat we samenbleven, wat aangaf hoezeer de situatie haar raakte. We hebben een tijdje aan birdnesting gedaan. Dit leek in eerste instantie goed te gaan, de kinderen hadden namelijk hun eigen kamer. Maar toch zorgde het voor verwarring. Ze waren nog te jong om te begrijpen, waarom de ene keer papa in huis was en de andere keer mama. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de kinderen te laten wisselen van huis in plaats van de ouders.”

Er waren enkele uitdagingen, vooral tijdens de wisselmomenten en het opzetten van een co-ouderschapsregeling. “We deden ons best om de overgangen soepel te laten verlopen en de kinderen een gevoel van stabiliteit te geven,” zegt Jeroen.

Ondersteuning van het Scheidingsloket

Om de scheiding zo goed mogelijk te doorstaan, zochten Jeroen en zijn ex-partner hulp bij het scheidingsloket van de gemeente Waalwijk. “Op een gegeven moment merkten we een gedragsverandering bij onze dochter. Ze werd erg aanhankelijk, maar ook opstandiger. Ook richting haar broertje werd ze minder lief. We wisten dat we hier iets mee moesten doen. Het scheidingsloket was een waardevolle bron van informatie en begeleiding,” benadrukt Jeroen. “Ze voorzagen ons van praktische informatie en begeleidden ons door de stappen van het scheidingstraject.”

Ondersteuning door Ouderbijeenkomsten

Erg helpend voor Jeroen en zijn ex-partner waren de ouderbijeenkomsten die ze bijwoonden. Deze bijeenkomsten brachten hen samen met andere ouders die door een scheiding gingen. “Het was fijn om verhalen te horen van anderen die soortgelijke uitdagingen doormaakten. Het stelde ons gerust dat we niet alleen waren in dit proces. Ook kregen we inzichten in hoe we het beste met onze kinderen konden omgaan tijdens deze moeilijke tijd.”

Cursus van Villa Pinedo

Tijdens hun zoektocht naar hulp kwamen Jeroen en zijn ex-partner ook in aanraking met de cursus van Villa Pinedo, een organisatie die zich richt op het ondersteunen van kinderen van gescheiden ouders. “De cursus van Villa Pinedo was een eyeopener,” zegt Jeroen. “Het bood ons een duidelijke leidraad over hoe we het beste met de emoties en behoeften van onze kinderen konden omgaan.”

De cursus gaf hun slimme trucjes en handige tips om het co-ouderschap soepel te laten verlopen. “Het liet ons zien hoe belangrijk het is om goed met elkaar te praten en,” waar nodig de kinderen erbij te betrekken, vertelt Jeroen enthousiast.

Kindbehartiger Esther

“Ook Esther heeft ons goed geholpen. Ze is een keer mee geweest met de wissel en gaf bruikbare tips. Esther heeft gesprekken gehad met onze oudste dochter, waardoor we erachter kwamen waar ze behoefte aan had,” zegt Jeroen. “Door Esther zagen we nog meer het belang van open communicatie in. Ze adviseerde ons  over hoe we de impact van de scheiding op de kinderen konden minimaliseren en hielp bij het vinden van evenwicht in het co-ouderschap.”

Samen staan we sterker

“Het is fijn om een buitenstaander te hebben die een frisse kijk heeft op alles. Soms denken mensen meteen aan een mediator of advocaat voor hulp, maar dan vergeten ze het zorgaspect. En eerlijk gezegd, dat is net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Het Scheidingsloket van gemeente Waalwijk kan je op dat vlak ondersteunen, waarbij ze echt naar het welzijn van het gezin, maar vooral dat van de kinderen, kijken. Ik zou iedereen in een soortgelijke situatie aanraden hier gebruik van te maken,” zegt Jeroen afsluitend.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!