Na een scheiding doorloop je verschillende emotionele fasen. Psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft de mogelijke rouwfasen wetenschappelijk onderzocht en beschreven. Over het algemeen worden er vijf fasen onderscheiden. Deze fasen worden niet door iedereen in hetzelfde tempo of in een vaste volgorde doorlopen; het rouwproces verloopt voor iedereen anders. Door van tevoren te weten welke fasen je te wachten staan, kun je jezelf en je gevoelens beter begrijpen tijdens de scheiding.
Fase 1: Ontkenning
Ontkenning is de eerste fase van rouw. Je kunt niet geloven dat jullie echt uit elkaar gaan. De waarheid kan nog te pijnlijk zijn. Je probeert jezelf te beschermen en hierdoor kom je in de ontkenningsfase. Soms voelt het alsof je nooit meer gelukkig kunt worden. Maar in deze fase begin je langzaam te wennen aan het idee van de scheiding. Het is belangrijk om over je gevoelens te praten en verdriet toe te laten. Na deze fase begrijp je vaak waarom de relatie is beëindigd.
Fase 2: Boosheid
In de tweede fase besef je dat de scheiding echt is, wat vaak leidt tot boosheid. Je voelt boosheid naar jezelf, anderen en vooral je ex-partner. Om het verdriet niet onder ogen te zien, geef je anderen de schuld. Dit kan wraakgedachten oproepen. Je kunt dingen zeggen waar je later spijt van krijgt. Je maalt veel en hebt talloze vragen: Hoe kon mijn ex-partner dit doen? Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom kan ik niet gelukkig zijn? Realiseer je dat onder die boosheid vaak verdriet zit.
Fase 3: Onderhandelen
Als je merkt dat boosheid niet werkt, kom je in de onderhandelingsfase. Dit is een moeilijke fase waarin je de situatie probeert te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door lief te zijn tegen je ex of dreigementen uit te spreken. Je stelt doelen, zoals in het huis blijven wonen, en wilt dat jouw wensen gehoord worden. Tijdens het onderhandelen wordt duidelijk of de scheiding definitief is. Als jullie besluiten om echt uit elkaar te gaan, is het belangrijk om samen te bespreken hoe je de zaken gaat regelen. Als jullie het niet eens kunnen worden over de afspraken, kun je in deze fase blijven vastzitten. Dit kan leiden tot een vechtscheiding. Zo’n situatie is niet goed voor jou en de mensen om je heen. Het inschakelen van een mediator kan helpen om problemen op te lossen.
Fase 4: De put
In deze fase ervaar je veel emoties, zoals verdriet, spijt, angst, schuld en onzekerheid. Tijdens de scheiding moet er veel geregeld worden. Dit kan leiden tot somberheid, weinig energie en slechte slaap. De toekomst lijkt onzeker, en je hebt geen energie om hierover na te denken. Hoewel je misschien de neiging hebt om je af te sluiten, is het belangrijk om met vrienden en familie te praten. Als je je overweldigd of depressief voelt, kan een scheidingscoach een goede stap zijn. Een scheidingscoach biedt ondersteuning, helpt overzicht te creëren, geeft advies en biedt een luisterend oor.
Fase 5: Acceptatie
In de laatste fase voel je je minder verdrietig en heb je de scheiding geaccepteerd. Het doet misschien nog pijn, maar je kijkt weer vooruit en krijgt zin in de toekomst. Je begrijpt beter wat er is gebeurd en voelt je sterker. Het verdriet neemt af en je bent klaar om nieuwe stappen te zetten. Je weet dat het leven verdergaat en dat er nog veel moois kan komen.
Iedereen heeft zijn eigen tempo om door de rouwfasen te gaan. Bij een onverwachte scheiding kunnen ontkenning en boosheid langer aanhouden. Onthoud dat deze emoties normaal zijn in het proces. Vertrouw erop dat acceptatie zal komen.