fbpx Skip to content

Pilot begeleiding bij scheiding gaat van start

Bewoners van de Regio Hart van Brabant

Je hebt besloten om uit elkaar te gaan, en dan? Bij een scheiding komt er enorm veel op je af. Uit elkaar gaan heeft een grote impact op jullie, de kinderen en de omgeving. Het is vaak een verdrietig proces, maar het kan ook voor opluchting zorgen. Een ding is zeker; er komen veel emoties bij kijken. En tegelijkertijd moet er ook veel geregeld worden. Er moeten bijvoorbeeld beslissingen genomen worden over verdeling van de spullen en hoe worden de financiën gedeeld? Schakel je een mediator in, een advocaat of regel je het online? Wat past het beste bij jullie situatie? Daar kan De Gezinsadvocaat bij helpen!

Dit moet anders

“Het idee ontstond een aantal jaar geleden door een groep professionals (rechters, psychologen en advocaten) nadat zij vele repeterende patronen bij (vecht)scheidingen zagen. Steeds weer allerlei instanties die elkaar meer tegenwerken dan samenwerken, omdat er geen regie is op het scheidingsproces en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast bemoeit zich, in het informele veld, iedereen met een scheiding waardoor een conflict niet wordt voorkomen maar erger gemaakt. Er zou één tailormade route moeten komen voor een scheidend gezin, waarbij professionals vanuit de zorg en recht samenwerken. De samenbindende factor is dat iedereen acteert vanuit de ontwikkelingsbelangen van de kinderen. Professionals kunnen niet meer langs elkaar heen werken maar werken samen onder de regie van de gezinsadvocaat die, indien nodig, samenwerkt met een gedragswetenschapper” aldus Carla Goosen, één van de bedenkers van de Gezinsadvocaat.

Zorg en recht komen bij elkaar

Hieruit is het initiatief Gezinsadvocaat ontstaan en start per 1 mei een pilot in de regio Hart van Brabant. De Gezinsadvocaat is een advocaat die het gehele proces tijdens en na een scheiding regisseert. Bij start wordt er gekeken naar wat het gezin (ouders én kinderen) nodig heeft om de scheiding goed af te wikkelen. De Gezinsadvocaat zorgt ervoor dat je bij de juiste professional terecht komt. Dit kan een kindercoach zijn of iemand die meekijkt met de financiën. Als dit nodig is zal de Gezinsadvocaat deze professionals inschakelen. Ook houdt hij het totaaloverzicht bij en let erop dat de ingeschakelde professionals goed samenwerken om tot een vlotte scheiding te zorgen. Er wordt dus niet alleen maar naar de rechtelijke zaken gekeken, maar ook of er zorg nodig is binnen het gezin. Door samen met deze professionals op te trekken kan er snel en adequaat gehandeld worden, waardoor hoog complexe scheidingen voorkomen kunnen worden. Na de pilot hopen de professionals achter dit initiatief dat ketenpartners elkaar kennen, elkaar weten te vinden en goed samenwerken. “Met deze pilot in de regio Hart van Brabant gaan we er vanuit dat scheidingszaken niet meer jarenlang duren en dat kinderen minder last hebben van de scheiding van hun ouders” zegt Wethouder Dilek Odabasi van de gemeente Waalwijk.

Webinar It takes a village to raise a child

Alsjeuitelkaargaat.nl organiseert op 19 mei de webinar “It takes a village to raise a child”. Deze webinar is bedoeld voor alle professionals die te maken hebben met scheidende ouders. Petra Mallant (projectleider Gezinsadvocaat) zal als gastspreker aanwezig zijn om de Gezinsadvocaat toe te lichten. Benieuwd naar wat de webinar verder inhoudt? Kijk dan hier. Direct aanmelden kan via deze link.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!