fbpx Skip to content

Ouderschapsplan: Hoe stel je dat samen op?

Sinds 2009 is het verplicht voor ouders om een ouderschapsplan op te stellen als ze uit elkaar gaan. Dit geldt niet alleen voor mensen die getrouwd zijn, maar ook voor samenwonenden. Maar wat is een ouderschapsplan eigenlijk? En wat moet er in staan? Wij leggen het je uit.

Wat is een ouderschapsplan?

In een ouderschapsplan stellen jullie de regels rondom je kinderen vast. Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over zaken zoals de omgang, alimentatie en school. Een aantal onderwerpen zijn verplicht om te behandelen. Dit zijn:

  • Hoe zijn de kinderen betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan
  • Hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt tussen beide ouders
  • Hoe en hoe vaak jullie informatie geven over het kind
  • Hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen; zoals schoolkeuze
  • De kosten van de verzorging en opvoeding; zoals kinderalimentatie

Betrek de kinderen dus bij het ouderschapsplan. Het gaat tenslotte over hen. Het is belangrijk dat zij zich hierin goed gehoord en gezien voelen. Vooral als je kinderen al wat ouder zijn, is het verstandig om bij ze na te gaan wat hun wensen en behoeftes zijn.

Zelf opstellen?

Het is belangrijk dat jullie de scheiding juridisch goed regelen. Als ouders mis je vaak de juridische kennis, waardoor bijvoorbeeld het berekenen van kinderalimentatie wel eens fout zou kunnen gaan. Er worden dan verkeerde afspraken opgenomen in het ouderschapsplan en kunnen er na ondertekening alsnog discussies ontstaan. Je mag een ouderschapsplan zelf opstellen, maar wij raden jullie daarom aan om bij dit proces een advocaat of mediator te vragen om jullie te helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan en de aanvraag van de scheiding bij de rechtbank.

Wij hebben een handig ouderschapsplan opgesteld die je eenvoudig kan aanpassen. Het ouderschapsplan kan je hier vinden.