Ouderschapsplan: Hoe stel je dat samen op?

Sinds 2009 is het verplicht voor ouders om een ouderschapsplan op te stellen als ze uit elkaar gaan. Dit geldt niet alleen voor mensen die getrouwd zijn, maar ook voor samenwonenden. Maar wat is een ouderschapsplan eigenlijk? En wat moet er in staan? Wij leggen het je uit.

Wat is een ouderschapsplan?

In een ouderschapsplan stellen jullie de regels rondom je kinderen vast. Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over zaken zoals de omgang, alimentatie en school. Een aantal onderwerpen zijn verplicht om te behandelen. Dit zijn:

  • Hoe zijn de kinderen betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan
  • Hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt tussen beide ouders
  • Hoe en hoe vaak jullie informatie geven over het kind
  • Hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen; zoals schoolkeuze
  • De kosten van de verzorging en opvoeding; zoals kinderalimentatie

Betrek de kinderen dus bij het ouderschapsplan. Het gaat tenslotte over hen. Het is belangrijk dat zij zich hierin goed gehoord en gezien voelen. Vooral als je kinderen al wat ouder zijn, is het verstandig om bij ze na te gaan wat hun wensen en behoeftes zijn.

Zelf opstellen?

Je mag een ouderschapsplan helemaal zelf opstellen. Op internet staan bijvoorbeeld voorbeelden die je kunt navolgen. Zo ook hier op de website van de rijksoverheid. Denk er wel over na of jullie dit samen voor elkaar krijgen. Als je hierover twijfelt is het misschien verstandig om dit samen met de mediator of advocaat te doen.