Het meemaken van een scheiding is voor kinderen een ingrijpende jeugdervaring. Dat maakt een scheiding voor vrijwel alle ouders een lastig besluit. Uit onderzoek van de Kinderombudsman Margrite Kalverboer blijkt dat kinderen van gescheiden ouders vooral negatiever zijn over de band met hun ouders. Ze missen hun aandacht en liefde meer dan kinderen van wie de ouders nog bij elkaar zijn. De kinderen voelen zich thuis minder goed. Ze vinden de relatie met hun ouders slechter dan kinderen van wie de ouders niet gescheiden zijn. Ze vinden ook vaker dat hun ouders geen goed voorbeeld geven, dat ze aandacht en liefde missen. Dat er thuis niet genoeg stabiliteit en continuïteit is. En dat ze vaker stress hebben. Positieve invloeden in het leven van kinderen, zoals goed contact met vriendjes of een fijne plek op school, wegen niet op tegen het gemis van een goede relatie met (één van) de ouders: ouders zijn onvervangbaar, aldus de Kinderombudsman.
Geen verandering door de jaren heen
Het valt op dat kinderen van gescheiden ouders hun leven in de afgelopen jaren niet beter zijn gaan beoordelen. Terwijl er in de afgelopen jaren wél beleid van de overheid is uitgevoerd om de kans op schade voor kinderen bij scheiding te verminderen. De Kinderombudsman deed dit onderzoek aan de hand van data van 7.520 kinderen over een periode van acht jaar. Kinderen uit gescheiden gezinnen waarderen hun kwaliteit van leven op álle onderdelen lager. De Kinderombudsman doet dan ook een noodoproep: blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen.
Meer lezen?
Ben je benieuwd naar alle resultaten van dit onderzoek? Je kunt het hele rapport hier lezen: Ouders zijn onvervangbaar – Kinderen over de gevolgen van een scheiding (kinderombudsman.nl)