fbpx Skip to content

Ook volwassen kinderen voelen impact van scheiding

Als er iemand in de omgeving besluit te gaan scheiden of als we zelf dat besluit nemen, denken we vaak aan de kinderen. Hoe zorg je ervoor dat de kinderen er zo min mogelijk last van hebben. Want we weten dat de impact van gescheiden ouders op jonge kinderen erg groot is en gevolgen mee kan brengen voor de rest van hun leven. Maar als de kinderen al wat ouder zijn of zelfs volwassen, gaan we ervan uit dat er geen extra zorg een aandacht nodig is. Zij redden zich wel. Maar ook als volwassene kun je last hebben van de scheiding van je ouders.

Het verhaal van Sandra

Dat vertelt ook Sandra in een interview met linda.nl. Zij was net bevallen van haar eigen kind toen ze te horen kreeg dat haar ouders gingen scheiden. Haar moeder was vreemdgegaan en had haar vaders op straat gezet. Sandra nam haar vader in huis. Toen Sandra een kind was hadden haar ouders wel eens ruzie, maar van scheiden kwam het nooit. Dat het nu wel zover is gekomen, maakt haar eigen huwelijk ineens kwetsbaarder. Dat je na zoveel jaren in een liefdevolle relatie ineens met ruzie uit elkaar gaat.

Als volwassene krijg je alles mee

De reactie op een scheiding van een volwassen kind is natuurlijk anders dan bij jonge kinderen. Je barst misschien niet in tranen uit en stelt je behulpzaam op. Daarnaast worden jonge kinderen zoveel mogelijk beschermd tegen de ruzies en krijgen zij bijvoorbeeld niet de echte reden van de scheiding te horen. Als je volwassen bent, krijg je dat wel mee. Dan word je voor je ouders in sommige gevallen ook een steun en toeverlaat. Je krijgt alle details van ruzies mee, hoort van beide kanten wat ze van elkaar vinden en krijgt te horen wat de echte reden is van de scheiding. Ook als volwassene kan het daardoor voelen alsof je een kant moet kiezen. Je hebt ook te maken met je eigen gevoel voor rechtvaardigheid en hoe jij vindt dat een relatie zou moeten zijn. Je kunt daardoor een ander beeld vormen van een van je ouders en zelfs besluiten een van de ouders niet meer te steunen of niet meer willen zien.

Het is belangrijk om als volwassene kind ook aan te geven wat je grenzen zijn. En voor ouders en omgeving is het belangrijk om te weten dat het voor volwassen kinderen ook verdriet en verlies met zich meebrengt. Ook zij gaan in een soort rouwproces en moeten omgaan met de nieuwe situatie.

Het hele interview met Sandra lees je hier.