fbpx Skip to content

Oma en opa en de kleinkinderen

Voor de helft van de opa’s en oma’s (53 procent) verandert het contact met de kleinkinderen na een scheiding. Meestal in negatieve zin. Scheidingsexpert Elske Damen vertelt wat je als oma en opa kunt doen voor je kleinkinderen.

Elske: “Aan veel dingen in de scheidingssituatie kun je als opa en oma niks veranderen. Op veel gebeurtenissen heb je geen invloed maar je helpt je kleinkind door er liefdevol voor hem of haar te zijn. Er verandert veel voor kinderen door een scheiding. De vertrouwde thuissituatie bij opa en oma kan dan rust bieden voor een kind. Grootouders kunnen een stabiele, warme thuishaven bieden, waar het kind zich gezien en gehoord voelt. Dat kan vaal al door ze simpelweg wat extra aandacht te geven of leuke dingen met ze te doen. Waak ervoor dat je je niet negatief uitspreekt over de ouders van je kleinkind. Blijf onafhankelijk en neutraal, zelfs als de situatie explosief is. Probeer steeds aandachtig en nieuwsgierig naar de ervaringen, gedachten en gevoelens van je kleinkind te luisteren, zonder dat je erover oordeelt of het ouderlijke conflict erin betrekt.”

Vechtscheiding
Elske: “In de grootsheid van een vechtscheiding kun je je als grootouder compleet machteloos voelen. Bovenstaande adviezen voelen dan misschien als een schrale troost, een druppel op een gloeiende plaat. Maar lieve opa of oma, weet dat jij, ondanks dat je op veel gebeurtenissen geen invloed hebt, wel van grote helpende waarde voor je kleinkind kunt zijn. Door er simpelweg te zíjn, door liefdevol naar hem of haar te blijven luisteren en door bij jou thuis het conflict weg te houden van je kleinkind, ben je zonder twijfel van grote hulp voor je kleinkind. Daar mag je op vertrouwen.”

Bron
Margriet, 20 april 2023

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!