Het is super fijn als je na de scheiding weer een nieuwe partner hebt gevonden! Naast dat er voor jou als ouder veel dingen anders worden, zal er voor je kind ook veel veranderen. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten voor de kennismaking tussen jouw kind en je nieuwe partner. Want, wanneer is het beste moment om je nieuwe partner en je kind aan elkaar voor te stellen? En hoe zorg je dat het voor iedereen op een fijne manier gaat?
De eerste ontmoeting
Vertel voor de eerste ontmoeting eerst iets over je nieuwe partner aan je kind. Laat van te voren bijvoorbeeld een foto zien van je nieuwe partner. Jouw kind kan zo rustig wennen aan het idee. Ga daarna in gesprek met je kind over wat hij/zij van je nieuwe relatie vindt. Het is belangrijk om jouw kinderen te laten weten dat ze voor jou op de eerste plek staan. Leg uit dat je nieuwe partner belangrijk voor jou is, maar vertel dat de kinderen altijd het aller belangrijkste zijn en blijven.
Tips eerste ontmoeting nieuwe partner
- Houd er rekening mee dat het voor kinderen fijner kan zijn om de eerste ontmoeting op een neutrale plek te laten plaatsvinden. Denk aan een restaurant of een speeltuin.
- Het is belangrijk dat je het kind laat zien wat zijn/haar herkomst is. Hang bijvoorbeeld ergens in huis een foto van het biologische gezin op. Dit kan bijvoorbeeld in de slaapkamer van je kind. Zo is het voor je nieuwe partner niet confronterend maar ben je wel open richting je kind. Dit kan je natuurlijk ook eerst even overleggen met je nieuwe partner.
- Probeer de kinderen niet het gevoel te geven dat ze niet over de nieuwe partner mogen praten bij de andere ouder.
- Zorg dat je verwachtingen niet te hoog zijn. Het kan zijn dat je kind niet positief reageert op je nieuwe partner.
- Het is verstandig om je ex partner op tijd in te lichten over je nieuwe relatie. Dit zorgt er voor dat je kinderen vrij kunnen praten over jouw nieuwe partner tegen de andere ouder. Ze krijgen dan niet het gevoel dat ze de relatie geheim moeten houden.
Afspraken in ouderschapsplan
In een ouderschapsplan stellen jullie de regels rondom je kinderen vast. Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over zaken zoals de omgang, alimentatie en school. Tegenwoordig voegen ook veel ouders afspraken toe over het termijn waarop een nieuwe partner mag worden voorgesteld aan het kind. Er staat bijvoorbeeld in dat het de bedoeling is dat het kind na 6 maanden relatie de nieuwe partner mag ontmoeten. Dit kan te maken hebben met dat de nieuwe relatie dan stabiel is en dat kinderen niet elke maand worden voorgesteld aan een nieuwe partner. Daarnaast staat tegenwoordig ook vaak opgeschreven dat ouders elkaar op de hoogte moeten stellen als ze een nieuwe relatie hebben. Bespreek samen met je ex partner hoe jullie het willen aanpakken als er een nieuwe partner in beeld komt. Wil je meer over een ouderschapsplan weten? Kijk dan hier!
Ga niet te snel
Als je hier geen afspraken over hebt gemaakt in het ouderschapsplan is het handig om jouw relatie met je nieuwe partner geleidelijk te brengen bij de kinderen. Neem hem niet onverwachts mee, maar vertel eerst over hem. Laat de kinderen eerst rustig wennen aan het feit dat je een nieuwe liefde hebt gevonden. Zo komt je nieuwe partner voorzichtig binnen in de belevingswereld.
Het kan zijn dat je kind er toch niet blij mee is, hoe kan dit komen?
Het is goed om je bewust te zijn dat jouw kind deze nieuwe partner niet zelf heeft gekozen. Er zijn verschillende redenen waarom je kind er niet zo blij mee zou kunnen zijn:
- Je kind moet jou opeens delen met jouw nieuwe liefde. Het kan zijn dat ze teleurgesteld zijn omdat jullie hierdoor minder tijd samen kunnen besteden.
- Jouw partner wordt een extra persoon in de opvoedende rol. Kinderen kunnen de andere regels en gewoontes die jouw partner heeft als een grote verandering zien.
- Een nieuwe liefde betekend ook dat kinderen zien dat er een kleinere kans is dat jij en jouw ex de relatie herstellen. Het kan zijn dat kinderen hierdoor verdrietig of boos zijn.