fbpx Skip to content

Nieuwe manier om als ouders zonder strijd naar de rechter te gaan

ouderbijeenkomst

Heb je geprobeerd om samen tot afspraken te komen, zelfs al een mediator geprobeerd, maar kom je er niet op alle punten uit? Wil je een oplossing, maar ben je bang dat de gang naar de rechter de relatie met je (ex-)partner zal verslechteren? Dan is de procedure ‘gezamenlijke toegang ouders’ misschien iets voor jullie.

Deze nieuwe procedure is voor ouders met kinderen jonger dan 18 jaar die uit elkaar gaan of al uit elkaar zijn. Met ouders bedoelen we zowel ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben als ouders die samenwonen, met of zonder gezag. Je wordt hierbij vertegenwoordigd door een eigen of één gezamenlijke advocaat. In plaats van dat je tegenover elkaar komt te staan bij de rechter, leg je de onderwerpen waarover je het niet eens bent in een gezamenlijk deelnameformulier voor aan de rechter.

Het idee van deze procedure is dat je als ouders blijft samenwerken ook al ben je uit elkaar. De strijd tussen jullie verhardt dan niet. Dat is beter voor de kinderen. De rechter gaat met jullie en jullie advocaat actief op zoek naar een oplossing. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan beslist de rechter.

De procedure heeft korte termijnen – binnen 6 weken zitting – waardoor je eerder duidelijkheid krijgt over de onderwerpen waarover jullie het niet eens kunnen worden.

De procedure gezamenlijke toegang ouders kan bij de rechtbanken Den Haag en Oost-Brabant worden gestart. Je hoeft niet te wonen in deze regio’s, maar je moet wel bereid zijn naar de zitting met de rechter te gaan. De rechter zal ook jullie kind of kinderen (ouder dan 12 jaar) uitnodigen voor een gesprek.

Meer informatie over deze procedure vind je op de website van de rechtspraak.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!