fbpx Skip to content

Nanouk van het scheidingsadviesteam van Waalwijk

Nanouk is werkzaam binnen team Wijz in gemeente Waalwijk, een afdeling van het sociaal domein. Ze is gezinscoach en ze houdt zich bezig met scheidingsgerelateerde vraagstukken. Daarnaast is ze onderdeel van het scheidingsadviesteam (SAT) binnen gemeente Waalwijk. Dit kun je zien als een overlegvorm binnen team Wijz, waar ook mensen van buitenaf aan deelnemen.

Nanouk helpt gezinnen in het begin van de scheiding en in het preventieve stuk. Maar ook wanneer scheidingen complexer worden, kan ze ondersteuning bieden. Deze ondersteuning loopt enorm uiteen en dat maakt haar werk zo divers en interessant. Ze probeert altijd ondersteuning op maat te bieden.

Nanouk en het scheidingsadviesteam gemeente Waalwijk

“Het scheidingsadviesteam is geen dagelijkse bezigheid, maar een onderdeel van ons scheidingsloket. Wij komen een keer in de drie weken samen met een multi-expertteam. Hierbij is een advocaat betrokken, iemand vanuit ContourdeTwern, onze specialist zorg en veiligheid en een aantal mensen van team Wijz. We weten elkaar ook zeker tussendoor te vinden als dat nodig is. Het doel van de bijeenkomst is om welzijn en veiligheid wat meer bij elkaar te brengen, zodat je kunt vertrouwen op elkaars visie, mee kunt varen op elkaars expertise en samen tot een creatief en snel aanbod komt voor gezinnen.”

Wat maakt het werk van Nanouk zo interessant?

“We hebben het scheidingsadviesteam nu sinds een jaar en het fijne hieraan is dat de verbinding tussen juridische mensen veel makkelijker en eerder gelegd is. Voordat het SAT bestond, vond ik het zelf lastig om lijntjes met advocaten te leggen. De verbinding met team SAT tussen advocaten en hulpverlening is erg waardevol en maken het leuk om effectief en snel in te zetten bij gezinnen.”

Uitdagingen waar koppels mee te maken krijgen tijdens de scheiding en hoe Nanouk hen helpt om deze te overwinnen

“De uitdaging zit hem erin dat allebei de ouders hun eigen proces doorlopen tijdens de scheiding met hun eigen bagage, eigen emoties en hun eigen visie op wat het beste is voor de kinderen. De uitdaging die zij hebben, is om samen als partners te onthechten en te gaan naar twee huishoudens. Iedereen loopt dat proces op zijn eigen manier door. Wij kunnen een bijdrage leveren aan het normaliseren op dat beide visies en processen anders zijn. Wij willen ouders helpen in dat proces en die onthechting en we dat soepeler laten verlopen. Met name om de focus zuiver te houden op wat de kinderen nodig hebben.”

Omgaan met situaties waar kinderen bij betrokken zijn

“Iedereen binnen het SAT kijkt door zijn eigen bril. Ik vind dat collega’s van het SAT altijd goed de focus leggen op de kinderen en kijken naar wat zij nodig hebben. Wat kunnen we voor de kinderen betekenen? Hoe gaat het met de kinderen? Daar staan we bij stil. Naast kinderen ondersteunen we ouders in hun scheidingsproces naar twee huishoudens, dit doen we door hen tips te geven en mee te denken over wat goed is. Door bijvoorbeeld de ouders te laten kijken door de ogen van kinderen. Maar ook om bij de informatieve ouderbijeenkomsten aan te sluiten die we geven. Deze bijeenkomsten zijn landelijk, maar worden ook wel een georganiseerd door ‘Als je uit elkaar gaat’. Hiernaast geven we ouders ook vaak individueel scheidingseducatie, omdat elke scheidingssituatie anders is. Binnen het SAT zitten professionals en hierin kijken we samen naar wat we ouders kunnen bieden en zorgen we dat kinderen er zo min mogelijk last van hebben. Dat is onze visie en dat willen we ouders meegeven. Maar ook buiten het SAT, we staan ten alle tijden voor ouders klaar.”

Omgaan met vragen waarop Nanouk het antwoord niet weet

“Het scheidingsadviesteam werkt goed, doordat de diversiteit van personen in het SAT groot is. Iedereen binnen het SAT kijkt hierdoor met een andere blik naar de verschillende situaties. Er is dus altijd wel iemand die een antwoord op de vraag heeft.”

Nanouks tip aan mensen die in een scheiding zitten en er zelf niet uitkomen

“Als je begint aan de scheiding en je weet niet waar je moet beginnen, zou ik je aanraden om eens goed op de website van ‘Als je uit elkaar gaat’ te kijken. Hier staat zo veel informatie op en de website stuurt je door op het moment dat je meer nodig hebt. En daarnaast vind ik Villa Pinedo ook altijd een hele belangrijke om vanuit je eigen regie te raadplegen. Ik wil ouders ook meegeven: schroom niet om vroegtijdig hulp te vragen en anderen mee te laten denken en kijken. Je kunt problemen beter voorkomen.”

Woon jij in gemeente Waalwijk en heb je tips en adviezen nodig bij de scheiding? Neem gerust contact op met het informatiepunt van het scheidingsloket. Deze zit gevestigd bij  Contour de Twern van Waalwijk.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!