fbpx Skip to content

Na de scheiding met je kind op reis? Dit moet je weten!

ouderbijeenkomst

De zomervakantie komt alweer dichterbij. Reis jij dit jaar alleen met je minderjarige kind (eren) naar het buitenland? Dan heb je toestemming nodig van de andere ouder, verzorger of persoon die gezag heeft over het kind. Het meenemen van een toestemming formulier is iets waar de meeste gescheiden ouders niet meteen aan zullen denken als ze gaan reizen met hun kind. Toch is het belangrijk om dit te doen. Zo voorkom je dat je als ouder onterecht wordt verdacht van internationale kinderontvoering.  We geven je tips waar je allemaal aan moet denken als je op reis gaat.

Het ouderlijk gezag over het kind  

Het toestemmingsformulier heeft alles te maken met wie het gezag heeft over het kind. Als je gezag hebt over een kind betekent dit dat je als ouder de wettelijke vertegenwoordiger van je kind bent. Je mag dan beslissingen nemen over medische behandelingen voor het kind of naar welke school het kind gaat. Als je samen het gezag hebt betekent dat, dat je allebei evenveel recht hebt om namens het kind beslissingen te nemen. Heb je dus samen met de andere ouder het gezag, dan moet de andere ouder toestemming geven als je met je kind naar het buitenland wilt reizen. Als je als enige gezag hebt over je kind, dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je die toestemming niet nodig hebt. Let dus op, je kunt niet zorgeloos op vakantie vertrekken voordat je dit hebt geregeld als ouder.

Wat moet je allemaal regelen voordat je op reis gaat?

Het toestemmingsformulier reizen met een minderjarige moeten beide ouders per kind invullen en ondertekenen. Je kunt het formulier vinden op rijksoverheid.nl. Naast het toestemmingsformulier zijn er ook nog andere stukken die je als ouder moet verzamelen.

  • Een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming heeft gegeven. De douane kan dan zien dat degene die het formulier heeft getekend ook echt de ouder is.
  • Een uittreksel uit het gezag register van de kinderen. Dit document vraag je aan bij het gezag register van de rechtbank.
  • De internationale geboorteakte van het kind en/of het internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Dit kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont.
  • Het ouderschapsplan. Hiermee kun je de gemaakte afspraken over de vakantie aantonen, mits die daar in zijn opgenomen.
  • Het retourticket. Hierdoor kunnen ze bij de douane zien dat je van plan bent terug te reizen met het kind.

Geen toestemming van de andere ouder

Als jij samen met de andere ouder het gezag hebt en de andere ouder geen toestemming geeft voor de reis kun je de rechter vragen voor een vervangende toestemming. De rechter kan dan de toestemming voor de reis geven. Het aanvragen gaat via een kort geding. Zorg dat je dit op tijd doet. Je kunt een advocaat inschakelen om je te helpen om de toestemming te krijgen.

De andere ouder is overleden

Wanneer de andere ouder is overleden is, is het verstandig om een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeldt de oudergegevens mee te nemen op reis. Je kunt ook een internationale versie van de geboorteakte van het kind meenemen. Hiermee kun je bij de grens ook laten zien wie de ouders van het kind zijn. Daarnaast is het handig om een kopie van de overlijdensakte bij je te hebben. Hiermee kun je dan aantonen dat de andere ouder is overleden.

Veel plezier op vakantie!

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!