fbpx Skip to content

Laagste aantal scheidingen sinds 10 jaar

ouderbijeenkomst

We hadden verwacht dat het aantal scheidingen flink zou toenemen vanwege de coronacrisis, maar niets in minder waar! Op basis van cijfers van Judex en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat het aantal scheidingen in het afgelopen jaar met 8,9 per 1000 huwelijken op het laagste niveau in 10 jaar zit. Betekent het dat de coronacrisis ons dichter bij elkaar brengt of is er iets anders aan de hand?

Crisis zorgt voor uitstel

Toen in 2014 de economische crisis ten einde kwam, kwam er een enorme piek in het aantal scheidingen. De onzekerheden die bij een crisis komen kijken zorgde in het verleden dus al om uitstelgedrag. Daarnaast is het tijdens de coronacrisis lastig om fysiek contact te hebben wat voor stellen een drempel kan zijn om te scheiden.

Uit onderzoek blijkt dat 62,24% van de getrouwde stellen in het bezit is van een koopwoning. Het hebben van een koopwoning kan een scheiding ingewikkeld maken. Wanneer er een scheiding plaatsvindt zal de hypotheek op één inkomen komen te rusten. Dit kan problemen opleveren wanneer dit niet mogelijk is door een laag inkomen. Wanneer je door de coronacrisis tijdelijk minder inkomsten hebt kan het ongunstig zijn om op dit moment te scheiden. Daarnaast maakt de overspannen huizenmarkt het extra lastig. De prijzen zijn sky high, waardoor het met een goed salaris nog steeds lastig is om je partner uit te kopen. Het is ook bijna onmogelijk in deze markt om beide een nieuwe woning te vinden. Dit kan maanden, zelfs meer dan een jaar duren momenteel. Stellen denken dus wel twee keer na of ze scheiden of niet.

Vechtscheidingen

De verwachting is dat zodra de coronacrisis tot een einde komt er, zoals in 2014, ook een piek zal komen in het aantal echtscheidingen. Niet alleen het aantal scheidingen, maar ook het aantal vechtscheidingen. Koppels blijven langer bij elkaar, waardoor irritaties en ruzies steeds hoger oplopen. Dit baart ons zorgen!

Waar wordt meer gescheiden

Uit de beschikbare cijfers kan ook geconcludeerd worden in welke gebieden de meeste scheidingen plaatsvinden. In de provincies Groningen, Drenthe en Limburg vonden veel scheidingen plaats. Hierbij is Groningen met 9,45 scheidingen per 1000 huwelijken de scheidingskoploper van Nederland. Een verklaring hiervoor is dat er in deze provincies meer stellen getrouwd zijn dan in bijvoorbeeld de Randstad.

In Overijssel vinden de minste scheidingen plaats. Slechts 7,45 per 1000 huwelijken zijn daar in het afgelopen jaar gescheiden.

Nederland vergeleken met andere Europese landen

Op internationaal niveau behoort Nederland niet tot de uitschieters op het gebied van trouwen en scheiden. In Oost-Europese landen wordt er relatief veel getrouwd en vinden er weinig scheidingen plaats. In landen als Oostenrijk en Spanje worden er daarentegen veel scheidingen uitgesproken. Ook in België vonden er in het afgelopen jaar meer scheidingen plaats dan in Nederland.

Het Judex en het CBS hebben al hun bevindingen gebundeld in de Nationale Echtscheidingsmonitor 2021. Het volledige rapport kun je hier lezen.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!