fbpx Skip to content

Kinderen in een vechtscheiding

dag van je ex

Het is de week tegen kindermishandeling. Iets wat nog veel te vaak voorkomt. Wist je dat een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling kan zijn? In dit artikel gaan we er verder op in wat een vechtscheiding nu eigenlijk is. Wanneer spreken we van kindermishandeling? Wat zijn de gevolgen hiervan en wat kun je doen om dit te voorkomen?

Wat is een vechtscheiding?

Als je uit elkaar gaat verloopt dat vaak niet zoals beide partijen het liefst zouden wensen. Er zijn zoveel negatieve gevoelens naar de ex-partner toe dat er ook negatief wordt gehandeld richting de ex-partner. Over alles wordt ruzie gemaakt: de inboedel, het vermogen, de woning, de alimentatie. Zelfs over het dierbaarste bezit, de kinderen. Als de kinderen door heftige complexe conflicten tussen de ouders in de knel komen, spreken we van een vechtscheiding. Hierbij worden de kinderen de inzet van de strijd tussen de ouders. De ruzies kunnen zo heftig worden dat het moet worden ‘uitgevochten’ bij de rechter.

Wanneer spreken we van kindermishandeling?

Bij kindermishandeling denken de meeste mensen vooral aan fysiek geweld. Wist je dat verwaarlozing ook een vorm van kindermishandeling is? Dit is zelfs de meest voorkomende vorm en zeer schadelijk voor de ontwikkeling.

Je hebt zowel fysiek als emotionele verwaarlozing. We spreken van emotionele verwaarlozing als er een langdurig gebrek aan aandacht is voor de behoefte van het kind. Denk hierbij aan gebrek aan affectie, aandacht, emotionele steun, betrokkenheid, structuur, begrenzing, bevestiging en controle. Ook wanneer een kind klem zit tussen vechtscheidende ouders of getuige is van huiselijk geweld, is er sprake van emotionele verwaarlozing.

Voorbeeld: Tom zijn ouders wonen nog bij elkaar. Er is vaak geruzie en geschreeuw thuis. Er wordt gegooid met kaarsen en servies. Tom kan er zelfs niet van slapen en loopt soms naar beneden om te vragen of het wat zachter kan. Hopend dat het op zou houden.

Je verwacht het misschien niet, maar dit is ook een vorm van kindermishandeling. Er is namelijk sprake van emotionele verwaarlozing.

De gevolgen van een vechtscheiding

Vechtscheidingen hebben grote gevolgen voor de kinderen. Je kunt hierbij denken aan stress, slechtere prestaties op school, laag zelfbeeld, gehechtheidsproblemen en/of emotionele problemen. Ook kan het kind terecht komen in een wereld van loyaliteitsconflicten met als gevolg dat ze een van de ouders niet meer willen zien of dat ze een grote verantwoordelijkheid op zichzelf nemen. Het kind neemt dan de rol van de ouder over. Ook is er door een vechtscheiding een grotere kans op drugs- en alcoholproblemen.

De signalen die hierbij komen kijken voor kinderen in een vechtscheiding zijn te vergelijken met de signalen bij kindermishandeling en huiselijk geweld.

Kun je vechtscheidingen voorkomen?

Vechtscheidingen zijn voor alle partijen schadelijk. Voor de kinderen, maar ook voor jezelf en je partner. Een mediator kan je hierbij helpen. In tegenstelling tot een advocaat die meestal voor één partij werkt, werkt een mediator voor beide partijen. De mediator is hierbij een neutrale partij die jullie kan helpen met het maken van afspraken waar jullie samen niet uitkomen. Lees hier meer over mediators en advocaten.

Daarnaast kun je op de volgende dingen letten:

  • Verdiep je in de wereld van scheide
  • Leg de schuld niet bij je partner
  • Blijf naar elkaar luisteren
  • Geef elkaar de ruimte
  • Niet alleen vasthouden aan je eigen belangen, kijk ook naar de ander.
  • Doe aan zelfreflectie
  • Geen oude koeien uit de sloot halen, kijk naar de toekomst
  • Schrijf eerst op wat je wil zeggen, voordat je gaat roepen of appen uit emotie. Laat het even rusten en kijk er later naar je tekst of de boodschap juist zal overkomen.
  • Steek niet al je energie in je nieuwe partner, houd hem of haar nog even buiten spel
  • Maak samen een goed ouderschapsplan en houd je daaraan

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!