fbpx Skip to content

Kerst vieren met samengesteld gezin

De feestdagen staan weer voor de deur. Voor samengestelde gezinnen kan het een bron van stress en spanning zijn. Naast het rekening houden met planningen van beide gezinnen, komt daar bovenop de extra druk van de corona maatregelen. Het kan daardoor als een helse klus worden ervaren om de feestdagen gezellig te maken. Met onderstaande tips helpen we je de feestdagen door.

Tip 1: Maak duidelijke afspraken

Het maken van duidelijke afspraken kan een heleboel spanningen wegnemen. Spreek het liefst ruim van te voren met je ex-partner af bij wie de kinderen zijn tijdens de feestdagen. Probeer daarbij zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar, vooral als jullie beiden ook rekening moeten houden met de planning van anderen. Vergeet niet de afspraken vast te leggen. Dat kun je doen in ons handige ouderschapsplan.

Tip 2: Bedenk van te voren wat je gaat doen

Op die manier kun je van te voren een indeling van de dag maken en weet iedereen waar ze aan toe zijn. Ga bij je partner en jezelf na of er kerstradities zijn die jullie willen meenemen. Wanneer je de plannen hebt gemaakt kun je deze eventueel bespreken met je ex-partner. Zo voorkom je dat de kinderen twee dagen dezelfde activiteiten doen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat de ideeƫn die vooraf nog zo leuk leken, op de dag zelf niet meer in de smaak vallen. Bedenk daarom van te voren ook al een plan B of zelfs een plan C. Zo heb je ook iets achter de hand als de dingen anders lopen dan gedacht.

Tip 3: Vraag wat de kinderen willen

Voor de kinderen vraagt het veel aanpassingsvermogen om op een andere manier kerst te vieren dan voorheen. Probeer ze daarom actief te betrekken bij de invulling van de feestdagen. Vraag aan de kinderen wat zij graag zouden willen doen en welke tradities ze eventueel willen meenemen. Je kunt ze hierbij ook uitleggen dat de feestdagen er iets anders uitzien tijdens corona en ze laten helpen passende activiteiten te bedenken.

Tip 4: Bedenk een nieuwe kersttraditie

Veel gezinnen hebben hun eigen kersttradities. Het is daarom erg leuk maar vooral ook goed voor de verbinding om met je samengestelde gezin een eigen kersttraditie te hebben. Om er zeker van te zijn dat iedereen de nieuwe traditie omarmt, kun je dit met zijn allen verzinnen. Zorg wel dat het iets is wat je sowieso kunt uitvoeren, ongeacht weersomstandigheden of coronamaatregelen. Zo weet je zeker dat de nieuwe traditie een feit is.

Tip 5: Het hoeft niet heel de dag leuk en gezellig te zijn

De verwachtingen tijdens de feestdagen zijn vaak erg hoog. We willen het de hele dag gezellig hebben. Vooral met een samengesteld gezin wil je natuurlijk dat de kinderen het leuk hebben. Bedenk dat het voor iedereen een nieuwe situatie is en dat iedereen moet wennen. Daarnaast brengen de feestdagen extra spanning met zich mee, ook voor de kinderen. Wees je daar bewust van en pas je verwachtingen daarop aan. Wees erop voorbereid dat de kinderen wellicht vragen zullen hebben over de scheiding of over de nieuwe manier van kerst vieren. Daarnaast kunnen de kinderen wegens de drukte en spanningen sneller vermoeid zijn. Vermoeidheid bij kinderen of bij de ouders is vragen om onderlinge irritaties. Plan daarom ook genoeg ontspanning in, vooral als de kinderen er al een feestdag op hebben zitten.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij Ć©Ć©n minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!