Als jij en je partner willen scheiden zullen jullie dit in het begin alleen nog met elkaar bespreken. Je hebt samen genoeg om over na te denken en om uit te zoeken. Vaak wordt jullie omgeving in deze fase nog niet ingelicht. Als er kinderen in het spel zijn is het goed, als jullie de belangrijkste dingen op een rijtje hebben gezet, hen meteen in te lichten. Vanaf dit punt wordt het ook belangrijk het met meer mensen te gaan delen. Jullie zitten beiden met eigen zorgen en het is goed dit te bespreken met iemand anders dan je (ex)-partner. Maar hoe, en vooral wie vertel je dat je gaat scheiden?
Omgevingsfactoren
Bespreek goed met elkaar welke mensen jullie belangrijk vinden om het persoonlijk mee te delen. Jij en je partner kunnen hierover van mening verschillen maar heb respect voor elkaars keuzes.
School: als jullie kinderen hebben is het belangrijk school zo snel mogelijk in te lichten. De docenten van de kinderen spelen een belangrijke rol in hun leven, zij kunnen ze een luisterend oor bieden. Ook is het goed de ouders van schoolvriendjes of vriendinnetjes in te lichten. Zij kunnen zowel voor de kinderen als voor jullie een steunpunt zijn.
Familie: Begin met je ouders, om het daarna aan mogelijke broers of zussen of andere familieleden te vertellen. Je hoeft het niet meteen de hele familie te vertellen, begin met mensen die deel uitmaken van je dagelijks leven. Vaak gaat de tamtam binnen een familie snel rond, dus de rest van de familie krijgt het vanzelf te horen.
Vrienden: Probeer zo diplomatiek mogelijk te zijn, geef vrienden niet het gevoel dat ze een kant moeten kiezen. Stem van te voren ook met je ex-partner af hoe je omgaat met uitnodigingen voor gezamenlijke feestjes.
Collega’s: Als je collega’s niet op de hoogte zijn van jouw persoonlijke omstandigheden, kun je dit zo houden. Maar het kan ook goed zijn het juist te delen. Je ziet je collega’s vaak en zo kunnen ze rekening houden met wat er speelt. De kans is groot dat een van je collega’s ook een scheiding heeft ervaren, je hoeft je dus nergens voor te schamen. Het is slim om in ieder geval je werkgever in te lichten omdat er praktische zaken kunnen veranderen.
Wie je het ook vertelt, bereid het gesprek samen met je partner voor. Dit hoeft niet tot in detail maar ga na welke dingen jullie wel en niet willen vertellen. Bereid je ook voor op eventuele vragen of negatieve reacties. Hoe chaotischer jullie verhaal, hoe verwarrender het is voor de omgeving. Blijf rustig en vermijdt teveel details. Weeg af bij welke mensen het goed is om het samen te vertellen, en bij wie alleen. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen handboek voor is, en en dus ook geen goed of fout.