fbpx Skip to content

Je hoeft het niet alleen te doen

Vrijwel iedereen gaat na een scheiding een moeilijke periode door. Binnen korte tijd krijg je namelijk met verschillende emoties te maken. Er is vaak sprake van liefdesverdriet en er moeten tegelijkertijd ook veel financiƫle zaken geregeld worden. Wanneer er kinderen zijn, dan wordt het allemaal nog complexer. Met het tekenen van de echtscheidingspapieren en het intekenen van de scheiding bij de burgerlijke stand rond je het juridische proces af. Emotioneel sta je dan vaak nog maar aan het begin. Het verwerken van een scheiding kan wel twee of drie jaar duren. Je hoeft dat niet alleen te doen. Zoek hulp in jouw directe omgeving of kijk waar je professionele hulp kunt krijgen.

Uiteenlopende emoties

Soms overheerst een gevoel van opluchting als het onderhandelen is afgerond en er voor de directe toekomst afspraken zijn gemaakt. Dat geeft wat zekerheid in een onrustige periode. Ook de vrijheid die je plots ervaart kan zorgen voor een opgelucht gevoel. Het rouwproces heeft echter tijd nodig en heftige emoties kunnen terugkomen en je overvallen. Denk aan boosheid, jaloezie, verdriet, mislukking en schaamte. Scheiden is ingrijpend en de verwerking kost tijd. Je kunt het gevoel krijgen dat je het leven niet in de hand hebt en dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. Je hebt nieuwe positieve ervaringen nodig om je zelfbeeld weer op te bouwen. Kijk naar dingen die wel goed gaan. Waar ben je trots op, waarin ben je sterk? Zoek steun van anderen om dit voor jezelf te bevestigen. Misschien heb je nog nooit belastingaangifte gedaan, een boor vastgehouden of een was gedraaid. Wat heb je nodig om onzekerheden die te overwinnen? Wie kan je daarbij helpen? Bedenk dat je veel kunt leren. De kans bestaat dat je een andere kant van jezelf leert kennen. Verdriet en teleurstelling kunnen je gevangen houden. Zolang jouw nieuwe leven geen vorm krijgt, kom je niet vooruit. Emoties kosten tijd, energie en moeite. En dat heb je juist nodig om verder te komen.

Emoties en kinderen

Je emoties zijn er en dat merken je kinderen ook. Je kunt hen daarom gerust vertellen dat je verdrietig bent. Maar let wel op dat ze niet het idee krijgen dat ze voor jou moeten zorgen en laat je niet negatief uit over je ex-partner. Zeg bijvoorbeeld dat je verdrietig bent, maar dat je voor jezelf zorgt of dat bijvoorbeeld een vriend of ouder voor jou zorgt en laat dat ook zien. Het afwijzen van je ex-partner kan voor kinderen ook als aan afwijzing voelen, probeer dat dus zoveel mogelijk te vermijden. Straal uit dat jij de gevoelens van de kinderen erĀ altijdĀ bij kunt hebben, ook als dat niet zo voelt. Zij moeten ervaren dat jij overeind blijft. Je wil niet dat jouw kinderen hun gevoelens binnenhouden om jou te ontzorgen.

Vraag advies en zoek hulp

Een scheiding kan minder stressvol worden als de communicatie, zoveel als mogelijk, soepel verloopt. Een vechtscheiding is namelijk het allerergste wat er is. Niet alleen voor jou en de ex-partner, maar ook voor de kinderen en andere mensen in je omgeving. Wees niet terughoudend in het vragen om hulp. In regio Hart van Brabant biedt elke gemeente de mogelijkheid aan ouders om advies en ondersteuning bij de scheiding te krijgen. Bijvoorbeeld als je extra begeleiding voor de kinderen wilt of als jullie er samen niet uitkomen. Hier vind je per gemeente waar je terechtkunt.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij Ć©Ć©n minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!