fbpx Skip to content

Informatiekoffers Als je ouders uit elkaar gaan

Het aantal scheidingen in Nederland neemt toe. Sterker nog: in Nederland krijgt elk kwartier een kind tussen 0 en 18 jaar te maken met ouders die uit elkaar gaan. We zetten elk jaar veel zware jeugdhulp in om kinderen en gezinnen te helpen de problemen door een complexe scheiding op te lossen. We weten daardoor wat spanningen tussen ouders met kinderen kunnen doen. Juist daarom willen we voorkómen dat kinderen in zo’n situatie belanden.

“We willen kinderen, jongeren en hun ouders leren hoe (zelf) om te gaan met deze ingrijpende gebeurtenis. Daarbij zijn we gericht op de versterking van hun gewone, dagelijkse leven. We willen dat het zo snel mogelijk weer ‘gewoon goed’ gaat” zegt Wethouder Dilek Odabasi als regionale kartrekker Jeugd. Scholen kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren, want beroepskrachten in het onderwijs krijgen snel te horen wanneer ouders uit elkaar gaan of zijn. Een scheiding heeft altijd impact op het gezin en vaak ook op kinderen waarvan je denkt dat hij/zij goed door de scheiding van ouders komt. School kan snel gedragsverandering signaleren, daarover het gesprek aangaan en eventueel naar professionele ondersteuning verwijzen.

Het netwerk Alsjeuitelkaargaat Hart van Brabant heeft hiervoor de Informatiekoffer Als je ouders uit elkaar gaan ontwikkeld. De koffer heeft als doel om de verwerking, van een scheiding, voor kinderen te vergemakkelijken. De koffertjes worden, als pilot op scholen in Tilburg Reeshof, Waalwijk en Hilvarenbeek, uitgedeeld aan kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Er zit informatie in over scheiden en instrumenten die helpen kinderen te laten praten. Want praten helpt! Met dit koffertje willen we ook normaliseren dat hierover gesproken kan worden en dat het logisch is dat men daar ondersteuning bij kan gebruiken.

In de week van 18 oktober worden de Informatiekoffers Als je ouders uit elkaar gaan uitgedeeld aan de basisscholen.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!