fbpx Skip to content

Ik wil scheiden, maar ik durf niet

Je relatie met je partner beƫindigen doe je niet zomaar. Je wikt en weegt soms maanden of zelfs jaren voordat je de beslissing neemt. Ook al weet je zeker dat je de relatie wilt beƫindigen, kan de definitieve stap nemen erg spannend zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je de knoop (nog) niet durft door te hakken.

Gevolgen voor de kinderen
De voornaamste reden waarom mensen twijfelen over het beĆ«indigen van de relatie zijn de kinderen. We weten inmiddels hoe groot de impact kan zijn op de kinderen. Toch is bij elkaar blijven niet de oplossing. Kinderen voelen spanning en krijgen conflicten vaak mee. Kinderen hebben de neiging om die spanning en negatieve gevoelens van ouders over te nemen. Zeker wanneer jullie veel ruzie hebben of negatief over elkaar praten, kan dit erg schadelijk zijn voor de kinderen. Daarnaast zien veel mensen het regelen van co-ouderschap en andere afspraken als een onoverkoombaar struikelblok.  Dit hoeft echter niet zo te zijn. Het is goed mogelijk om duidelijke afspraken te maken. Het ouderschapsplan die wij hebben opgesteld kun je hierbij gebruiken.

Eenzaamheid
Vooral wanneer je jarenlang bij elkaar bent geweest, is het lastig om je een leven zonder elkaar voor te stellen. Jullie hebben gemeenschappelijke vrienden en je bent bang dat je een aantal vrienden gaat verliezen. Een periode van eenzaamheid komt bij veel mensen voor die net uit elkaar zijn. Het is daarom van belang om de angst voor de eenzaamheid te accepteren en te relativeren. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een periode van alleen zijn niet per definitie negatief is. Je kunt deze periode omarmen en investeren in nieuwe vriendschappen of hobbyā€™s, interesses van vroeger herontdekken en het verbeteren van de relatie met jezelf. Mocht je je toch geen raad weten met de eenzaamheid dan is er altijd hulp beschikbaar. Je kunt hiervoor altijd terecht bij je huisarts, maar je kunt ook vrijblijvend en laagdrempelig contact opnemen met MIND Korrelatie.

Wat houdt jou tegen?
Er zijn talloze redenen waarom mensen bang zijn om de relatie te beƫindigen. Het is belangrijk om bij jezelf te raden te gaan waar je precies bang voor bent en hoe dat komt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je opziet tegen de reacties van anderen of dat je in je opvoeding hebt meegekregen dat scheiden een schande is.

Er kunnen allerlei aspecten aanwezig zijn die bijdragen aan het versterken van je angst. De beste tip die wij je kunnen meegeven is om je onzekerheden en angsten te bespreken. Dit kan natuurlijk met je partner, maar ook met een goede vriend of een familielid waar je een goede band mee hebt. Zij kunnen je vaak helpen meer inzicht te krijgen in je angst of het relativeren daarvan. Daarnaast lucht het op om over je angsten te praten en haalt dat een stukje van zijn kracht weg.

Mocht je zo angstig zijn dat je hier last van hebt of de beslissing voor lange tijd uitstelt, is het verstandig om hulp te zoeken. Bij je huisarts kun je terecht voor een doorverwijzing naar een therapeut of hulp van de praktijkondersteuner. In de regio Hart van Brabant biedt elke gemeente de mogelijkheid aan ouders om advies en ondersteuning bij de scheiding te krijgen. Hoe je in contact komt met deze organisaties lees je hier.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij Ć©Ć©n minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!