Hoe duur is een scheiding?

portomonnee met geld

Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. De komende tijd zal er veel geregeld moeten worden. Dit brengt de nodige kosten met zich mee. Wanneer je de scheiding goed regelt kan je onnodige kosten voorkomen. Want hoe duur is het om te scheiden?

Scheiden is niet gratis

Als je uit elkaar gaat heb je altijd kosten. Een grote kostenpost zijn de advocaatkosten. Regelen jullie samen de scheiding? Dan kun je flink wat kosten besparen. Wanneer jullie een gezamenlijke advocaat hebben kunnen jullie de kosten delen. Een advocaat vraagt ongeveer 150 tot 200 euro (ex BTW) per uur. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan kunnen de kosten dus flink oplopen. Bij een complexe scheiding gaat het soms om tienduizenden euro’s.

Tip: denken jullie er samen gemakkelijk uit te komen? Dan is het slim om een vaste prijs af te spreken met de advocaat. Vaak ben je dan goedkoper uit!

Kosten scheiding met elk een eigen advocaat: vanaf €3000
Kosten scheiding met een gezamenlijke advocaat: ongeveer €2500

Subsidie

Mocht je een laag inkomen hebben dan zijn er regelingen die een tegemoetkoming doen in de kosten die je maakt. Of je in aanmerking komt voor subsidie is afhankelijk van de hoogte van je inkomen van twee jaar geleden. Je advocaat kan de subsidie voor je regelen.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan je een gedeelte van de mediation kosten vergoed krijgen. Let wel op, sommige rechtsbijstandverzekeringen vergoeden niets als het gaat om scheidingskosten. Kijk bij de voorwaarden van je eigen verzekeraar