fbpx Skip to content

Gescheiden zijn in coronatijd

gescheiden in coronatijd

Vrijwel altijd wordt een omgangsregeling gemaakt voor kinderen met gescheiden ouders. Meestal is dit gezamenlijk afgesproken, maar soms heeft de rechtbank het zo bepaald. In de coronatijd merken we dat er veel vragen ontstaan over deze omgangsregelingen. We geven je hier antwoord op hoe je dit het beste kan aanpakken in de coronatijd.  

Zorgen om omgangsregeling

Veel ouders nemen contact op met hulpverlening, omdat ze onzeker zijn over de omgangsregeling. Vanwege corona zijn deze zorgen alleen maar erger geworden. Het belangrijkste tussen ex partners in deze tijd geldt een goede communicatie onderling.

Andere aanpak

Wat doe ik als mijn ex een andere aanpak heeft? Dit is de meest gestelde vraag. Het kan zijn dat jouw ex verkouden is, keelpijn heeft en toch de kinderen wil komen ophalen. Of juist dat de ex partner de kinderen zo min mogelijk wil zien. Dit kan kwetsend overkomen bij de kinderen. De een legt zich neer bij het gedrag van de ander, maar dat doet lang niet iedereen. Wat doe je dan?

Volg altijd als eerst de richtlijnen van het RIVM. Als een kind bijvoorbeeld ziek is geworden bij jou, moet iedereen bij jou thuis gezond zijn voordat je kind naar je ex toe kan. Is je ex ziek, dan is het dus ook niet verstandig als hij de kinderen ziet. Als je het gesprek wil aangaan helpt het om je kwetsbaar op te stellen. Geef rustig aan waarom je je zorgen maakt.

Grijs gebied

Naast de RIVM-richtlijnen kun je natuurlijk ook terugvallen op het ouderschapsplan. In dit plan, wat is opgesteld door de ouders zelf na de scheiding, staan regels over de omgang met de kinderen. Maar er is ook een grijs gebied wat betreft het ouderschapsplan. Je ex partner kan natuurlijk andere regels hanteren. Jij wilt bijvoorbeeld je kinderen zoveel mogelijk binnen houden, terwijl de kinderen van jouw ex partner gewoon met vriendjes en vriendinnetje mogen afspreken. Ook hierbij draait alles om een goede communicatie. Leg uit waarom je je hier niet prettig bij voelt. Het heeft vooral geen nut om je zin door te drammen, maar probeer je kwetsbaar op te stellen.

Verlichting

Als je er écht niet samen uitkomt, kun je altijd nog voor ouderschap coaching kiezen. Je wordt dan beide begeleid en er wordt geluisterd naar beide kanten van het verhaal. Een ouderschapscoach laat exen kijken naar hun eigen rol in plaats van wat de ander fout doet. Dit zorgt voor verlichting en biedt ruimte voor een gezamenlijke oplossing.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!