fbpx Skip to content

Gemeenschap van goederen: Hoe verdeel je dat eerlijk?

Getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Dan zijn jullie waarschijnlijk getrouwd in gemeenschap van goederen. In dat geval zullen jullie je bezittingen eerlijk moeten verdelen na de scheiding. Maar eerlijk delen is nog niet zo gemakkelijk als dat op papier soms lijkt. Hoe zit het bijvoorbeeld met de woning?  En wie krijgt die eettafel die jullie nog niet zo lang geleden samen hebben aangeschaft? Allerlei zaken waar je rekening mee moet houden.

Boedelverdeling

Het verdelen van bezittingen noem je boedelverdeling of boedelscheiding. Hieronder kunnen zaken vallen zoals bezittingen, vermogen en pensioen. Maar ook schulden vallen hieronder. Houd hier rekening mee als er bij jullie sprake is van schulden. Het verdelen van een inboedel kan namelijk lastig zijn, het verdelen van schuld al helemaal. Wanneer er sprake is van schuld raden wij het aan om een mediator in te schakelen.

Bezittingen

Een tip die je kunt gebruiken voor het verdelen van bijvoorbeeld meubels is om stickers te gebruiken. Jij gebruikt bijvoorbeeld groene stickers; jouw ex-partner de gele. Daarna plakken jullie een sticker op de meubels die je graag mee zou willen nemen. Over de meubels waar jullie beiden een sticker op hebben geplakt gaan jullie verder in gesprek. Dit klinkt misschien overdreven, maar het geeft op een gemakkelijke en laagdrempelige manier overzicht in deze situatie.

Woning

Ook een woning zal eerlijk verdeeld moeten worden. Daarin kun je keuzes maken. Verkoop je de woning en verdeel je de opbrengsten? Neemt een van de partners de woning van de ander over? Deze keuzes liggen natuurlijk ook aan de situatie. Hebben jullie bijvoorbeeld kinderen en wil je dat zij in hun vertrouwde omgeving blijven? Dan kun je er voor kiezen om de woning over te nemen. Dit moet je dan natuurlijk wel kunnen betalen. Informeer je goed over de mogelijkheden. Zaken zoals overwaarde en restschuld spelen hierbij ook parten.

Op onze website staat een handig overzicht met alles wat je moet regelen van financiën tot juridisch. Lees er hier meer over.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!