fbpx Skip to content

Mama en papa willen je iets vertellen

De keuze om te scheiden is niet makkelijk. Laat staan je kind(eren) vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Dit heeft een grote impact op het gezin. Dit wil je natuurlijk goed aanpakken, maar hoe breng je het beste zo’n verdrietige boodschap? Wie vertelt het aan de kinderen? Waar, wanneer is de beste timing? Wat wil je vertellen en nog belangrijker voor je kind, waarom gaan jullie uit elkaar? Kinderen kunnen meer aan dan je denkt, maar de manier waarop je de boodschap brengt is heel erg belangrijk voor het verwerkingsproces. In dit artikel bespreken we de 5W’s, die je helpen het gesprek te voeren.

 

Vertel het samen

Wie vertelt het de kinderen? Vertel samen dat jullie uit elkaar gaan. Hierdoor ziet het kind dat jullie er samen achter staan. Als je meerdere kinderen hebt. Vertel ze het tegelijkertijd, zodat ze hetzelfde verhaal horen en er minder misverstanden ontstaan. Als er heel veel leeftijdsverschil tussen de kinderen zit, is het een idee om het los van elkaar te vertellen. Zodat je het bij het ene kind op een makkelijkere manier kunt vertellen dan bij de ander.

Het juiste moment

Maar wanneer vertel je nou zoiets? Ten eerste is het ontzettend belangrijk dat jullie zeker weten dat jullie willen scheiden, anders kan dit voor meer verwarring zorgen. Meld van tevoren aan school dat je gaat scheiden, maar wees duidelijk dat je het nog niet aan de kinderen hebt verteld. De school weet dan van de thuissituatie af en kan rekening houden met de kinderen. Vervolgens, vertel je het aan de kinderen. Vertel het op een rustig moment. Bijvoorbeeld op een zaterdag of een zondag, zodat het kind genoeg tijd heeft om het nieuws te laten bezinken, de ruimte krijgt om vragen te stellen, te praten of zich terug te trekken. Geef ze een aantal weken/maanden de tijd voordat jullie apart gaan wonen. Zo krijgen ze de tijd om alvast aan het idee te wennen. Wacht niet te lang met vertellen, want kinderen voelen meer aan dan je denkt. Straks gaan ze dingen voor je invullen die nog veel erger zijn. Dat wil je voorkomen.

Veilig en vertrouwt

De plek is ook ontzettend van belang. Het is belangrijk om over de scheiding te vertellen waar het kind zich het meest veilig en vertrouwt voelt. Vertel het op een plek waar de mogelijkheid voor het kind is om zich terug te trekken. Over het algemeen is dit thuis, bijvoorbeeld in de woonkamer. Jullie kennen je kinderen en de situatie het beste. Vertrouw daar op en zoek een manier die bij jullie past.

Bereid het goed voor

Bespreek van tevoren wat jullie willen vertellen tegen de kinderen, zodat onenigheid wordt vermeden en er zo min mogelijk sprake van spanning is. Het is van belang dat jullie beiden aan het woord komen. Bespreek samen wie wat zegt. Zijn er bepaalde zaken die je wel of niet wil delen? Vertel dat jullie gaan scheiden en wat dat betekent voor het gezin. Namelijk dat jullie apart gaan wonen. Maak hierbij duidelijk dat dit iets is tussen de ouders en dat de kinderen niks aan de situatie kunnen doen of veranderen. Laat je kinderen weten dat ze altijd naar jullie toe mogen komen met vragen of gevoelens. Door dit samen te vertellen, laat je zien dat jullie er nog steeds zijn voor de kinderen.

Maar waarom dan?

Vertel waarom jullie gaan scheiden. Door te vertellen waarom jullie uit elkaar gaan, is het beter te begrijpen voor de kinderen en gaan ze zelf niks invullen. Probeer het ze zo makkelijk en duidelijk mogelijk te vertellen, zonder details of oordelen. Bijvoorbeeld: ‘’Mama en papa zijn niet meer zo verliefd op elkaar.’’ Of ‘’Mama en papa hebben het niet meer zo gezellig als vroeger.’’ Maak hierbij duidelijk dat het niet hun schuld is en zij als kinderen er geen invloed op hebben gehad. Vaak maken kinderen zichzelf wijs dat het hun schuld is, terwijl dat niet het geval is. Vertel erbij dat jullie voor altijd evenveel van de kinderen blijven houden en dat jullie samen voor de kinderen blijven zorgen. Jullie zullen elkaar minder zien dan voorheen, maar dat veranderd de liefde niet.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!