Als je uit elkaar gaat en kinderen hebt. Herken je dit vast wel. Je mist je kinderen ontzettend erg wanneer ze bij je ex-partner zijn. Je voelt verdriet en leegte, maar weet dat je niet de enige bent. Het verdriet en gemist mag er zijn. Hier tips hoe je het gemis wat kan verzachten.
Acceptatie is key
Accepteer dat je kind(eren) niet meer 24/7 bij je zijn. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en in de praktijk valt dat niet mee. In je leven verandert er op dit moment ontzettend veel. Toch is acceptatie enorm belangrijk voor zowel jezelf als voor de kinderen. Acceptatie betekent niet dat je er blij mee moet zijn, maar je weet dat je er niets aan kunt veranderen. Je accepteert hoe het is. Zodra je de nieuwe situatie accepteert, kun je er ook beter zijn voor je kinderen. Je zult zien dat je ze uiteindelijk zelfs met een glimlach kunt uitzwaaien als ze naar je ex-partner gaan.
Overspoel je kinderen niet met je gevoel
Het is hartstikke logisch dat je je kinderen enorm mist, maar deel dit niet te veel met ze. Natuurlijk kun je best tegen ze zeggen dat je ze zal missen, maar maak het niet te zwaar. Voor hen heeft de nieuwe situatie ook enorm veel impact en is het lastig om steeds te switchen van huis. Als ze dan ook nog het gevoel hebben dat jij het heel moeilijk hebt, gaan ze je ‘zielig’ vinden. Ze zullen zich verantwoordelijk en schuldig voelen dat ze naar de andere ouder gaan. Als ze dat gevoel zo sterk hebben, kan het zo zijn dat ze niet eens meer naar de andere ouder willen gaan. Dit mag en kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dus geef ze een stevige knuffel en wens ze veel plezier. Dit is misschien moeilijk, maar je kinderen staan voorop en ze moeten zich geen zorgen maken om jou. Focus je op het positieve en de tijd die je wel met je kinderen hebt.
Plannen maar
Als je kinderen niet bij jou zijn, heb je veel tijd over. Maak een planning en blijf lekker bezig. Je kunt je meer focussen op jezelf, je hobby’s, je vrienden of de klusjes waar je normaal nooit tijd voor hebt . Ga lekker lunchen of neem een heerlijk bad. Geniet van je eigen tijd. Je kunt eindelijk weer spontane dingen doen en vergeet niet je bent zoveel meer dan alleen een ouder. Door leuke dingen te doen, lijkt de tijd sneller te gaan en zijn je kinderen voor je het weet weer bij je thuis.
Pak je rust
Maar vergeet niet dat je ook net uit elkaar bent. Je hebt veel om te verwerken en dat verdriet mag er zijn. Geef jezelf de tijd. Zowel mentaal als fysiek kan dit effect hebben op je lichaam. Om je emoties te verwerken is daar rust voor nodig. Pak dus je rust als je het even wat zwaarder hebt. Hier heb je niet altijd tijd voor, als je met de kinderen bent. Dus geniet hiervan. Slaap lekker een uurtje langer uit, ga bingewatchen of mediteren. Hierdoor zal je je beter voelen én je kinderen komen thuis met een uitgeruste en vrolijkere ouder.
Contactmomenten
Op het moment dat je kinderen niet bij je zijn kun je contactmomenten afspreken met je ex-partner. Dit kun je vastleggen in het ouderschapsplan. Dit kan een vast belmoment moment zijn op de dag of in de periode dat ze bij de ander zijn. Wees hier open over naar de kinderen toe en dat jullie dit als ouders hebben afgesproken. Zo hoeven ze zich niet schuldig te voelen over het contact naar de andere ouder toe.
Een contactmoment is hartstikke fijn, maar bedenk wel om welke reden je het doet. Doe je het om te controleren of het wel goed gaat? Dan kun je beter geen contactmoment hebben. Heb vertrouwen in je ex-partner en ga niet bij je kinderen lopen vissen of het wel goed gaat. Het is voor je kinderen al lastig genoeg en hierdoor kun je ze de indruk geven dat ze helemaal niet mogen genieten bij de andere ouder. Ze kunnen zelfs het gevoel krijgen dat ze een keuze moeten maken. Probeer dus te praten over wat je kind die dag of week heeft gedaan. Wees nieuwsgierig en betrokken. Hierdoor kun je op een positieve manier contact hebben met je kind en hoef je ze iets minder te missen.
Geniet
Vergeet niet dat je ook mag genieten. Je voelt je misschien schuldig als je het leuk hebt, terwijl je kinderen er niet zijn. Zo hoef je je niet te voelen. Je doet jezelf en je kinderen hiermee tekort. Als jij het leuk hebt, geeft het hen ook ruimte om het gezellig te hebben en ervaren ze minder schuldgevoelens naar jou toe. Daarnaast ben je ook een veel leukere ouder naar je kinderen toe als je zelf ook geniet. Als je lekkerder in je vel zit heeft dat ook invloed op de kinderen en de opvoeding.