fbpx Skip to content

Eenzaamheid na een scheiding

Een scheiding verandert je leven totaal. De hele periode eromheen is heftig, er komt veel op je af en je belandt in een achtbaan van emoties. Je voelt de druk alles goed te regelen en af te ronden wat ervoor kan zorgen dat je je gevoel nog even aan de kant zet. Pas wanneer deze achtbaan tot stilstand komt, volgt het besef.

Het hoort erbij

Je staat er ineens alleen voor, gezamenlijke vrienden zijn mogelijk weggevallen en de kinderen worden ineens gedeeld. Het is niet gek dat dit een gevoel van eenzaamheid veroorzaakt. Het is goed om je te beseffen dat dit een fase is die hoort bij het proces van scheiden. Emotionele eenzaamheid na een scheiding komt bij veel mensen voor. Je mag je eenzaam voelen, dit gevoel hoort er nou eenmaal bij na een grote verandering in je leven. Schaam je vooral niet en probeer erover te praten.

Accepteren en relativeren

Probeer je angst te accepteren en te relativeren. Zie het onder ogen en probeer na te gaan waar je precies bang voor bent. Je bent wel vaker alleen geweest, wat maakt het nu anders of erger? En wat kan je doen om dit te veranderen? De focus gaat ineens van het gezin, naar jezelf. Maar dat hoeft niet iets negatiefs te zijn. Je hebt minder mensen om rekening mee te houden en meer tijd om te spenderen aan het nemen van rust, hobby’s of vrienden/vriendinnen. Emotionele eenzaamheid betekent namelijk niet automatisch sociale eenzaamheid.

Een andere tip om de eenzaamheid de baas te zijn is je negatieve overtuigingen over alleen zijn los te laten. Geef jezelf dezelfde adviezen als je iemand anders in deze situatie zou geven. Ga na wat je nodig hebt op de korte en op de langere termijn. Sommige mensen vullen de leegte door meteen een andere relatie in te gaan. Dit kan werken, maar meestal is het beter eerst de relatie met jezelf te verbeteren.

Hulp vragen

Je hoeft het in ieder geval niet alleen te doen. Gebruik de mensen om je heen en zoek vooral ook professionele hulp als je dit nodig hebt. Je hebt wellicht bepaalde patronen ontwikkelt die goed zijn om te doorbreken. Het overwinnen van je angst begint bij het veranderen van je denkwijze.

Lees hier hoe je in contact komt met een beroepskracht in jou gemeente. Je kan ook chatten of bellen met een hulpverlener van MIND Korrelatie.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!