fbpx Skip to content

Een samengesteld gezin

Het vormen van een samengesteld gezin na een scheiding is niet iets wat je even doet. Ondanks dat jullie verliefd zijn en denken de wereld aan te kunnen, vergt het veel inzet, doorzettingsvermogen, vertrouwen en vooral een groot hart.

Definitie

Een samengesteld gezin is een gezin waarvan (een van) de ouders kinderen hebben uit een eerdere relatie. Er wordt een nieuw gezin gevormd met de kinderen en soms krijgen de partners samen ook nog kinderen. In 2017 hadden volgens het CBS 527 duizend kinderen jonger dan achttien jaar minstens één stiefouder, -broer of –zus. Veel gezinnen zijn jullie dus al voorgegaan, we zetten de belangrijkste lessen en tips op een rijtje.

Tips

Probeer rekening te houden met het gevoel van elkaar en van de kinderen. Praat met elkaar. Praat over wat goed en wat minder goed gaat, over elkaars karakter en eigenaardigheden. Leer elkaar beter kennen, bots een keer en maak het goed. Geef elkaar de ruimte, maar maak ook vooral nieuwe herinneringen samen.

Het is wennen om ineens samen te wonen met een ander gezin. Stel daarom een stiefplan op, zodat iedereen weet wat ze kunnen verwachten. Het is een soort ouderschapsplan, maar dan voor een stiefgezin. Afspraken over opvoeding, huisregels, normen en waarden en het heen-en-weerrooster tussen ouders. Dit om te voorkomen dat jullie in onverwachte situaties terecht komen.

Daarnaast is het belangrijk om naar de financiële situatie te kijken. Als jullie gaan samenwonen heeft dit invloed op de draagkrachtberekening van de alimentatie. Het is goed dit opnieuw te laten berekenen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner automatisch stiefouder en dus onderhoudsplichtig.

Waar mogelijk is het goed te blijven investeren in de relatie met je ex. Blijf als het kan met jullie nieuwe huizen enigszins dichtbij elkaar wonen. Zo hoeven de kinderen niet te veranderen van school of sportclub. Daarnaast is het met afspraken maken een stuk makkelijker als jullie gewoon door een deur kunnen.

Geef het tijd

In het begin is dit wennen voor iedereen. De cijfers zijn ook niet echt motiverend, net als de bezorgde opmerkingen van anderen. Maar wanneer je het avontuur aangaat, zie het dan ook echt als een avontuur. En onthoud: je hoeft het wiel niet meer zelf uit te vinden, er zijn allerlei coaches die jullie hierbij kunnen helpen. Een samengesteld gezin dat hulp vraagt heeft een grotere kans van slagen.