fbpx Skip to content

Een nieuwe relatie na een scheiding

Een scheiding brengt een moeilijke periode met zich mee. Voor jou, je (ex)-partner en zeker ook voor de kinderen. Maar deze periode gaat ook weer over. Iedereen raakt langzaam gewend aan het idee en je bent misschien al wel klaar voor iets nieuws. Een frisse start, met een nieuw iemand. Buiten de vlinders die hierbij komen kijken, kunnen er ook zorgen zijn. Hoe weet je dat het nu wel gaat slagen? Hoe vertel je het je de kinderen? Wij helpen je hierbij.

Neem de tijd

Zorg ten eerste dat alles met je oude partner afgerond is. Geen papieren meer die ondertekend moeten worden, geen afspraken die nog gemaakt moeten worden, en geen gedeeld huis meer. Denk goed na over hoe je het wil aanpakken, en hoe snel je wil gaan.

Neem de tijd om elkaar en jullie levens te leren kennen. Praat over het verleden en de toekomst. Benoem welke dingen je fijn en minder fijn zou vinden, wil je bijvoorbeeld wel of niet samenwonen? Wanneer mag je nieuwe partner je kinderen ontmoeten? Het is belangrijk hierin goed naar je eigen gevoel te luisteren. Het is logisch als je je bijvoorbeeld bang voelt, dat ook deze relatie gaat falen of je schuldig voelt tegenover je kinderen.

De kinderen

Het is belangrijk je aandacht goed te verdelen. Je kinderen zijn inmiddels gewend geraakt aan alle aandacht, als ze deze aandacht ineens moeten delen met een nog onbekende kan dit voor weerstand zorgen. Maar je nieuwe partner verdiend ook voldoende tijd en aandacht. Probeer hierin een balans te vinden.

Het is belangrijk kinderen niet te snel te confronteren met een nieuwe liefde, pas als je zeker weet dat het serieus is kan je het de kinderen vertellen. Het is goed om hiervoor, in overleg met je ex-partner, een ouderschapsplan op te stellen. Als je je nieuwe partner eenmaal geïntroduceerd hebt, is het belangrijk begrip te tonen voor de gedachtes en gevoelens van je kinderen. Een kind zal niet zitten wachten op ‘verliefd gedrag’ of op iemand die (te snel) voor ‘bonusouder’ gaat spelen. Dit geld ook voor je ex-partner.

Je bent niet alleen

Ga er vooral niet vanuit dat het meteen soepel verloopt. Gun jezelf en de nieuwe situatie waarin je je bevindt tijd. Begrip, geduld en doorzettingsvermogen zijn van groot belang. Het kan soms jaren duren tot iedereen zijn plekje in het nieuwe gezin heeft gevonden. En onthoud dat je niet de enige bent die dit doormaakt, vraag daarom waar nodig ook om hulp.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!