Na of tijdens een scheiding kan het zijn dat er moeilijkheden en problemen na of tijdens de scheiding om de hoek komen kijken. Deze moeilijkheden en problemen noemen we echtscheidingsperikelen. Voorbeelden hiervan zijn : je partner en jij zijn het niet eens over de verdeling van de spullen. Je partner en jij zijn het niet eens over de omgangsregeling met de kinderen. Er kan ook iets gebeurd zijn waardoor de één de ander niet kan vergeven, want er speelt natuurlijk van alles op het moment dat jullie in een echtscheiding belanden. Jullie hebben problemen, maar hoe zorg je na de scheiding samen voorde kinderen?
Gezag
Een van de ouders krijgt het gezag over de kinderen. Het kunnen ook beide ouders zijn, maar meestal is het een ouder die het gezag heeft over de kinderen. Die ouder probeert ervoor te zorgen dat de andere ouder een goede band houdt met de kinderen, behalve wanneer de andere ouder niet netjes met de kinderen omgaat. Dan kan de ouder met gezag naar de rechter gaan. De rechter beslist dan of de ouder zonder gezag de omgang met de kinderen mag behouden of niet. Als beide ouders het gezag hebben, kan de rechter het contact tussen een ouder en het kind tijdelijk verbieden.
Omgang
Na een (echt)scheiding hebben beide ouders recht op omgang met hun kinderen. Ook kinderen hebben na de scheiding van hun ouders recht op omgang met beide ouders, aar er zijn uitzonderingen. Soms is het in het belang van het kind beter als hij of zij (tijdelijk) geen contact heeft met een van de ouders om wat voor reden dan ook. Het is in ieder geval belangrijk dat de ouders na de scheiding duidelijke afspraken maken over de omgang met de kinderen. Wie heeft wanneer de kinderen? Gaan de kinderen hier zelf mee akkoord? Schrijf deze afspraken op in een ouderschapsplan, zodat jullie hier beiden op kunnen terugpakken als het nodig is.
Meer weten
Op de website van de rijksoverheid kun je meer vinden over het gezag en de omgang tussen jou en je kinderen. Ook kun je op onze eigen website het ouderschapsplan vinden die je kunt gebruiken om gemaakte afspraken in op te slaan.
Ander of meer advies of ondersteuning nodig bij de scheiding? Kijk op hulp & contact om te kijken of jouw gemeente dit aanbiedt.