fbpx Skip to content

De rechter wil de mening weten van jouw kinderen

kerst

Als jullie uit elkaar gaan kan het zijn dat de rechter jouw kinderen uitnodigt om te vertellen wat ze van de scheiding van hun ouders vinden. Maar natuurlijk ook: wat willen zij zelf? Voor kinderen is dit enorm spannend en sommige kinderen dit ook moeilijk. Ze vinden het moeilijk om hun gevoelens te uiten of ze willen een van de ouders niet kwetsen. Vaak denken kinderen ook dat ze zelf een keuze moeten maken.

Kinderen die ouders zijn dan twaalf jaar worden door de rechter uitgenodigd om te vertellen wat zij van de scheiding en het ouderschapsplan vinden. Kinderen kunnen dit vertellen via een persoonlijk gesprek of per brief. Op deze manier kan de rechter een beslissing maken over bij wie de kinderen komen te wonen. Rondom dit onderwerp bestaan er een paar misverstanden. Vaak wordt er gedacht dat kinderen boven de twaalf zelf de keuze mogen maken bij welke ouder ze willen wonen. Dit is niet waar. De ouders zijn degene die dit bepalen, maar de rechter wil wel de mening van de kinderen hierover meenemen in het besluit.

Kinderen beslissen niet bij wie ze gaan wonen

In hoeverre kinderen worden betrokken bij het maken van de afspraken in het ouderschapsplan en de omgangsregeling hangt sterk af van de leeftijd en ontwikkeling van uw kinderen. Soms wil een ouder dat een kind dat jonger is dan 12 jaar gehoord wordt door de rechtbank, bijvoorbeeld omdat de ouder vindt dat de kinderen het recht moet hebben om zelf aan te geven wat het wil. Hoe jonger het kind is, hoe kleiner de kans is dat het kind gehoord zal worden. Dit geldt zeker voor kinderen onder de tien jaar. Kinderen bepalen niet wat de afspraken in het ouderschapsplan worden, ze bepalen evenmin wat de rechter moet gaan beslissen. Maar het is wel heel fijn voor kinderen als ze het idee krijgen dat ze gehoord worden en het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen. Ons advies is dan ook om kinderen altijd te betrekken bij het ouderschapsplan. Zij mogen ook iets vinden van de scheiding en bij een rechter kunnen ze hierover praten zonder de aanwezigheid van hun ouders. Maar kinderen zijn nooit degene die de beslissing nemen over waar ze gaan wonen, dat zou een veel te zware belasting zijn.

Respecteer de gevoelens van jouw kind

Een tip voor kinderen is: schrijf op wat je denkt. Deze notities kunnen ze meenemen naar de rechter als backup. Probeer je kind niet te beinvloeden. Kinderen moeten het gevoel krijgen dat zij alles kunnen zeggen wat ze willen zeggen. En mogen voelen wat ze voelen. Voor kinderen is het fijn om te weten dat er ook iemand mee mag naar de rechtbank en dat ze niet helemaal alleen zijn. Het gesprek zelf zal wel onder vier ogen plaatsvinden; het kind en de rechter. Op de website van Villa Pinedo staat een goede uitleg voor kinderen hoe je dit gesprek kan voorbereiden.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!