fbpx Skip to content

De impact van de scheiding op jullie kinderen

De impact van jullie scheiding op de kinderen is vaak groter dan je denkt. Ook de kinderen voelen spanningen thuis en ervaren wellicht problemen vanwege de scheiding. Daarnaast kunnen kinderen ook een stuk emotioneler zijn door de scheiding en ervaren ze meer angst. Dit is vaak thuis te merken maar ook op school. Op school uit zich dit bijvoorbeeld in concentratieproblemen bij de kinderen.

Tips om het jullie kinderen zo goed mogelijk te vertellen

Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden is het van belang dat je het gesprek met jullie kinderen voorbereiden. Zo kom je minder snel voor lastige situaties te staan en weet je precies wat jullie de kinderen willen vertellen. Probeer het te bekijken door de ogen van je kind. Als ouders kun je het verschil maken in de ervaring van jullie kinderen. Het is voor beide kanten natuurlijk nooit fijn om te vertellen en daarom is het van belang dat jullie de situatie en de omgeving zo comfortabel mogelijk maken. Het gesprek voeren is al lastig genoeg, zorg ervoor dat de overige factoren aangenaam zijn.

De periode na de scheiding

De periode na de scheiding is een lastige en emotionele periode. Zowel voor jullie zelf als voor jullie kinderen is dit een periode van gewenning, emotie en misschien ook een beetje eenzaamheid. Doordat het huis meer leeg is en je een ouder/partner mist in huis is het belangrijk dat je er voor elkaar bent. Vooral jij als ouder voor je kind. Zorg ervoor dat je met je kinderen blijft praten, vraagt naar hun gevoelens en ben er voor ze als ze dat even nodig hebben of wanneer ze verdrietig zijn. Laat hun thuis ook nog steeds echt als thuis voelen.

Het contact

Voor ouders is het zaak om het onderlinge contact zo goed mogelijk te laten verlopen. Het gaat immers om de verbondenheid tussen jullie kinderen en jullie als ouders. Jullie kinderen voelen het als er strubbelingen zijn of als het contact niet fijn verloopt. Daarnaast is het belangrijk om in het contact met de andere ouder niks te verbieden. Willen de kinderen liever een dag langer bij de vader of de moeder blijven en is dit mogelijk, sta dit dan ook toe. Het is zowel voor jezelf als voor de kinderen belangrijk en fijn om het contact zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo blijven jullie verbonden met jullie kinderen. Het is al moeilijk en vervelend genoeg.

Wist je dat…

Wist je dat er voor kinderen en ouders binnen hart van Brabant een informatie- en adviespunt is per gemeente over scheiden? Dit is fijn voor kinderen en ouders die moeite hebben met de scheiding en het verwerken hiervan. Zo kun je praten over gevoelens en andere dingen die jullie ervaren. Hopelijk maakt dit het voor de jou en de kinderen die hier last van hebben makkelijker om de scheiding te verwerken. Hier kun je kijken wat jouw gemeente te bieden heeft.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!